Több pénzt kapnak a katonák

0
590

Az inflációt jelentősen meghaladóan, átlagosan öt százalékkal nő januártól a katonák bére a hétfői megállapodás alapján. Emellett több Erzsébet-utalványt, nyugdíjpénztári és gyereknevelési hozzájárulást kapnak.

Öt százalékkal nő a katonák bére 2018-ban, ami 2015 nyarához képest átlagosan 45 százalékos emelkedés jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, miután aláírta a megállapodást a honvédségi érdekvédelmi szervezetekkel.

A béremelkedés nagyjából duplája a hivatalos inflációnak.

A családos katonák gyermeknevelési támogatása nettó 20 ezer forinttal, a tanévkezdési támogatás 30 ezer forinttal emelkedik, ez 25 százalékos növekedés. Mintegy 10 százalékkal, 45 ezer forintra nő a katonáknak járó Erzsébet-utalvány értéke, 10 százalékkal, 4700 forintra nő havonta és fejenként az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás. A közalkalmazottak, kormánytisztviselők részére egy egyszeri 94 ezer forintos ruházati költségtérítést ad a tárca.

Az egészségügyi területen dolgozók illetményét november 1-től emelte a kormány, a közalkalmazottak esetében 14, a katonák esetében 8,7 százalék mértékben.

A bruttó átlagilletmény a legénységi állomány esetében csaknem 104 ezer forinttal, az altiszti állományban 72 százalékkal 333 ezer forintra, a tiszteknél 113 ezer forinttal 502 ezer forintra, a közalkalmazottakat tekintve pedig csaknem 38 százalékkal 237 510 forintra nőtt 2010 óta. Simicskó szerint az elmúlt hét évben a végrehajtói állományban átlagosan mintegy 70 százalékkal nőtt a bruttó átlagilletmény, a tiszteknél közel 30 százalékkal.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .