Több ezren ünnepelték Európát Budapesten

0
70
Budapest, 2018. május 13. Európa-nap Budapesten. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az idén is több ezren vettek részt az egésznapos, ingyenes Európa-napi fesztiválon a magyar főváros szívben. 14 kilométeres futóverseny, az új, EU&ME elnevezésű kampánya, illetve a hazai könnyűzenei élet számos csillaga várta vasárnap a budapesti Szabadság térre kilátogatókat.

 

„14 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és ezzel egy igazi család részesei lettünk” – hangoztatta Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, aki szót ejtett a hivatalos ünnepséget megelőző 14 kilométeres futóversenyről, mondván:

„az jelképezi mindazt a versenyszellemet, testvériséget szolidaritást, összetartozást és barátságot, amit az Európai Unió jelent számunkra”.

A fesztivál délelőtti fő attrakciója, a futóverseny hazánk 14 éves uniós tagságát szimbolizálva 14 kilométeres távot ölelt fel.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, valamint Molnár Balázs, európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár egyaránt fontosnak nevezte hazánk uniós tagságát, ami nagy támogatást élvez a magyar lakosság körében.

A színpadi programok mellett a kilátogatók az információs standokon többek között az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről is tájékozódhattak.

Itt vette kezdetét az EU&ME kampány is, amelynek célja az, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az Európai Unió közös vívmányaira és előnyeire.

A nagyszínpadon bemutatták öt neves európai rendező ezekről a témákról készült rövidfilmjeit és a kampány magyar szereplőit.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a rendezvény helyszínén tartott sajtótájékoztatón a “szabad Európa-kártya” egyik kezdeményezőjeként és mentoraként az európai fiatalok egyhónapos utazási kedvezményét népszerűsítette. Mint elmondta, az InterRail vonatokon ingyenes utazásra jogosító programra június közepétől július közepéig lehet pályázni, azt közvetlenül az Európai Bizottsághoz kell benyújtani. A programot a nacionalizmus és a populizmus elleni harc keretében hirdették meg.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte a Miniszterelnökséggel és a Fővárossal együttműködésben.

 

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..