Tíz éve történt: Tisztavatást tartott a Magyar Gárda

0
1453
Forrás: Független Hírügynökség

56 gárdista tett esküt a budai Várban, írta tíz évvel ezelőtt, 2007. augusztus 25-én a Független Hírügynökség. A rendezvény ellen tüntetést szerveztek.

A Magyar Gárda július óta toborzott, az első 56 tagja szombaton tett esküt a Budai Várban. Vona Gábor a Jobbik elnöke azt állította, a rendezvényen bebizonyították, hogy nem kell félni tőlük. Tagjainak javasolni fogják, hogy

szabadidejükben magánemberként sajátítsák el a honvédelmi alapismereteket és akár lőgyakorlatra is járjanak,

ha már a sorkatonaság megszűnt.

A gárdistákat a szervezet főparancsnoka, Usztics Mátyás eskette, az oklevelet pedig Für Lajos, korábbi honvédelmi minisztertől vették át.

A rendezvényen Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is köszöntötte gárdistákat.

A tisztavatásra összegyűlt tömeg a rendezvény végére körülbelül 1500-2000 fősre duzzadt, sokan magyar vagy árpádsávos zászlóval jelentek meg. A tömeg többször is skandálta a 2006. őszi tüntetéseken megszokott „Gyurcsány takarodj” rigmust.

A Magyar Gárda megalakulása ellen több százan tüntettek. A megmozduláson többek között a Nagy Imre Társaság, a Bibó István Közéleti társaság és a Magyar Antifasiszta Liga képviseltette magát.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán elmondta: a romák a főváros mellett két vidéki helyszínen tüntetnek szombaton a kirekesztő eszmék ellen, több ezres létszámban. A Fiatal Baloldal elnöke, Varga László arról beszélt:

szélsőséges, kirekesztő, homofób csoportnak tartják a Magyar Gárdát, amely Magyarország legsötétebb időszakait idézi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .