Tíz éve történt – Tarlós indította az aláírásgyűjtést a vizitdíj ellen

0
789

Szimbolikusan – egy digitális óra elindításával – megkezdte pénteken délután kettő óra után a Fidesz népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtését Tarlós István a Szociális Népszavazás 2008. kampányának vezetője.

Tarlós felmutatta az első teli aláírásgyűjtő íveket is, melyeket pénteken a Fidesz frakcióülésén írtak alá az ellenzéki képviselők. Az ülésen egyébként Orbán Viktor pártelnök nem vett részt, így ő nem is írta alá a gyűjtő ívet.

Tarlós István kérdésre válaszolva kijelentette: “a pártnak és a hozzá kapcsolódó gondolkodói körnek van annyi tartaléka és akkora kapcsolatrendszere, hogy nem szorul rá, hogy listák alapján gyűjtsön aláírásokat.” Tarlós szimbolikusnak nevezte, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, 48 óra alatt összegyűjtik a szükséges számú aláírást. Mint hozzátette: az a lényeg, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon sok aláírást gyűjtsenek össze. Tarlós István megerősítette, hogy szerdán szeretnék az összegyűlt aláírásokat benyújtani az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

A kampány vezetője elmondta: az aláírásgyűjtést a választókerületi elnökök szervezik, így az ő hatáskörük, hogy hol és milyen formában gyűjtik az aláírásokat.

Az Alkotmánybíróság hétfőn adott zöld jelzést a tandíjról, vizitdíjról és kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezésnek. A határozatot a szerdai Magyar Közlönyben tették közzé. A törvények szerint a Fidesz-KDNP-nek kérdésenként legalább 200 ezer hiteles és érvényes aláírást kell összegyűjtenie 4 hónap alatt. Ha meglesz a megfelelő mennyiségű szignó, akkor népszavazásra lehet bocsátani a három kérdést. A referendum konkrét napját az államfő tűzi ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .