Lapszem – 2017. november 6.

0
346

Ma ünnepli névnapját: Imre, Zakariás, Erzsébet, Töhötöm, Avarka, Filotea és Tétény. 77 évvel ezelőtt ezen a napon választották meg harmadszorra is Franklin Delano Rooseveltet az Egyesült Államok elnökének és ma 85 éves Vitray Tamás. Túlnyomóan derült idő lesz, a legmagasabb hőmérséklet 13 fok lesz. A nulla felett.

Népszava

Újabb lépés a rendőrállam felé

Terrorveszélyre hivatkozva jövőre lényegében bárki lakásába betörhet a rendőrség, akinek engedéllyel tartott fegyvere van. Ez több százezer embert érinthet, s jogilag – de praktikusan is – meglehetősen aggályos.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló, 2018. január elsején hatályba lépő salátatörvényben szerepel egy szakasz, ami eddig szinte mindenki figyelmét elkerülte.

A törvény szerint a rendőrség által kiadott engedéllyel tartott fegyverek – ide tartoznak nem csupán a klasszikus önvédelmi és vadászfegyverek, hanem például a paintball (festéklövő), valamint a színházi fegyverek is – ellenőrzésének új módját vezetik be. Érinti ez a fegyverkészítési, -javítási eszközök birtokosait is.

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy közigazgatási hatósági ügyben, illetve az azzal összefüggő hatósági ellenőrzés során a hatóság a helyszíni szemlét – ha ez a közbiztonság, a közrend védelme vagy a terrorizmus elleni küzdelem érdekében, illetve bűnmegelőzési, bűnfelderítési célból szükséges – a lezárt terület, épület, helyiség felnyitásával, az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is megtarthatja. Ez azt jelenti, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező lakhelyére is bármikor betörhet bemehet a hatóság, ha úgy látja jónak.

Mint az szakmai fórumokon olvasható: „természetesen” a Belügyminisztérium senkivel nem egyeztetett a szakmai szervezetek közül, mikor ezt a módosítást beterjesztette és elfogadtatta. Pedig Magyarországon mintegy 300 ezer az engedéllyel tartott fegyverek száma. (…)

Magyar Nemzet

Nagy bajba kerülhet a Fidesz, ha a leváltását akaró választók készek átszavazni a győzelemre esélyes jelöltre – állítja Kis János filozófus.

(…) – Akkor azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy a baloldalnak és a Jobbiknak is össze kell fognia egy alkotmányozó többségért? Vagy a bojkottot hirdetőknek?

– A Jobbik és a többi ellenzéki párt összefogása nincs napirenden. Ám az időközi választások azt mutatják, hogy az Orbán leváltását akaró választók készek átszavazni a győzelemre esélyes jelöltre. Ha ez így lesz 2018 tavaszán is, a Fidesz nagy bajba kerülhet. (…)

Magyar Hírlap

Az egyértelmű üzenetekre vágyó baloldali szavazókat akarja megszólítani legújabb javaslatával Gyurcsány Ferenc – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus.
Gyurcsány Ferenc legújabb, a külhoni magyarok választójogának elvételét célzó kezdeményezésével visszatért az alapokhoz, amikor 2004-ben a kettős állampolgárság ellen kampányolt – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus. A Médianéző igazgatója szerint a bukott kormányfő ötlete mögött feltűnési viszketegség is meghúzódik, hisz ezzel ismét magára tudta irányítani a figyelmet. Ugyanakkor egy olyan kérdésben, amely a balliberális pártokat is megosztja, határozott álláspontot képvisel, ami kevés ellenzéki pártra jellemző. Ezzel meg tudja szólítani nemcsak saját fanatikusait, hanem azon balliberális szavazókat is, akik egyértelmű üzenetre várnak.

Boros Bánk szerint ez a húzás nem lehetetleníti el az MSZP–DK összefogást, annak ellenére sem, hogy a szocialisták elutasították a kezdeményezést. Ugyan az MSZP Gyurcsány idején elutasította a kettős állampolgárságot, a Gyurcsány nélküli MSZP „nyomokban már tartalmaz” nemzetpolitikát – fogalmazott Boros Bánk. Egy adott kérdésről vallott eltérő álláspont nem zárja ki a két párt összefogását. Ezt támasztja alá Molnár Gyula pártelnök bejelentése, hogy hatvan–negyven százalékos elosztásban megállapodtak az egyéni körzetekben a DK-val a koordinált indulásról – emlékeztetett. (…)

Magyar Idők

Minden törvényes feltételnek megfelel az az eljárás, amellyel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a magyarországi választási regisztráció ügyében eljár – mondta el lapunknak a szövetség elnöke. Kelemen Hunor, aki ezzel a Demokratikus Koalíció erre irányuló vádjait utasította vissza, azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy legalább az erdélyi magyar embereket tisztelje.

– Nagy tanulsággal szolgálna, ha Gyurcsány Ferenc ellátogatna Erdélybe, és szóba állna a magyar emberekkel, így valószínűleg több tisztelet ébredne benne – hangsúlyozta Kelemen Hunor a Magyar Időknek. Válasza szólt egyrészt a vádaskodásnak, másrészt annak, hogy a DK elnöke el akarja venni a határon túli magyaroktól a szavazati jogot. (…)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .