Tíz éve történt: 25 ezerbe volt egy elsős tanszercsomag

0
633

100 ezer elsős kezdi meg hamarosan a tanulmányait, a 12 évfolyamon pedig összesen 1 millió 381 ezer diák ül iskolapadba – ezt írta a Független Hírügynökség tíz évvel ezelőtt, 2007. augusztus 27-én.

Csaknem százezer diákkal volt kevesebb, mint az előző évben. Iskolából és tanárból is kevesebb lett, de pontos számokat akkor még nem lehetett erről tudni. A szakszervezet akkori becslése szerint a kötelező óraszám emelésével együtt akár 10 ezer tanár veszthette el az állását.

Egy elsős gyereknek 20-25 ezer forintba is kerülhetett tíz éve az iskolakezdés,

egy olcsóbb hátizsák ugyanis 5-10 ezer forint, egy komplett tolltartó 1-2 ezer forint körül mozgott, de meg kellett még venni egyebek között a körzőt, temperát, zsírkrétát, rajzlapot és tornazsákot is.

A tankönyvekért átlagosan több mint 5 százalékkal kellett többet fizetni 2007-ben, mint egy évvel korábban.

Az alsósok könyvcsomagjai átlagban 5 ezer forintba kerültek,

de az első évfolyamokon 10 ezer forintnál is több lehetett. A felsőbb éveseknél is 10 ezer forint körül volt a tankönyvcsomagok átlagos ára, egyes évfolyamosoknál azonban a 15-20 ezer forintot is elérhette – derült ki a szaktárca adataiból. A legolcsóbb középiskolai kiadvány egyébként 133 (elsős felmérő feladatlapok), a legdrágább 6944 (gépjárműszerkezeti szaktankönyv)forintba került.

Ingyenes tankönyvre az előzetes becslések szerint több mint félmillió diák volt jogosult, amely 220 ezerrel volt kevesebb, mint az előző évben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .