Tiltható nyugdíj mellett a közszféra-fizetés

0
792

Mégsem jogsértő, ha a közszférában dolgozó egyidejűleg nem kaphat nyugdíjat. Másodfokon ezt mondta ki az Emberi Jogok Európai Bíróságának nagykamarája. Egy magyar férfi fordult a strasbourgi testülethez.

Másodfokon érvénytelenítette az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) azt az ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot a nyugdíjtörvény egyes rendelkezései miatt – tudatta kedden a strasbourgi székhelyű törvényszék.

Eszerint tehát nem tilos megvonni a nyugdíjat attól, aki a közszférában alkalmazott.

Egy Fábián Gyula nevű férfi fordult 2013 végén az EJEB-hez, mert az év elején törvénymódosítás kimondta: nem kaphat nyugdíjat és fizetést egyszerre az, aki a közszférában dolgozik. Erre tekintettel 2013. július 2-tól felfüggesztették a férfi nyugdíjának folyósítását.

Az EJEB két évvel később kimondta, hogy az új szabályozás sérti a megkülönböztetés tilalmát, ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Az EJEB bár legitim célként fogadta el a költségvetési kiadások csökkentését, úgy látta azonban, hogy a magyar hatóságok nem indokolták meg ésszerűen és tárgyilagosan az alkalmazott különbségtételt.

Ezért a panaszosnak összesen 18 ezer euró (nagyjából 5,7 millió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg. Az ügyet a magyar állam fellebbezése nyomán végül a másodfokú tanácsként működő nagykamara elé utalták, amely most megsemmisítette a korábbi ítéletet.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .