Szankciók ide vagy oda: a német-orosz gazdasági együttműködés virágzik

0
289

Ez derül ki a Deutsche Welle összeállításából, melynek apropóját az adta, hogy Németország ex kancellárja, a Rosznyeft igazgató tanácsának elnöke lett. Gerhard Schröder korábban a Gazprom vezérkarát erősítette.

Ez a két óriás adja Oroszország német beruházásainak a felét! A Gazprom intézte az Északi áramlat első és második vezetékének építését, melyek révén Németország az orosz földgáz európai elosztó központja lett. Az oroszok szeretnének még gázzal működő erőműveket is építeni Németországban, de ezt a szankciók eddig megakadályozták. A Rosznyeft viszont, melynek ura, Igor Szecsin Putyin elnök közeli barátja, nemrég megvett egy olajfinomítót Schwedtben és részesedést szerzett két kisebb finomítóban is. Szecsin meg is mondta a sajtónak: Németország egykori kancellárja segít bennünket a németországi terjeszkedésben!

Hogy lehet kikerülni a szankciókat, melyek amiatt sújtják Oroszországot, hogy 2014-ben annektálta a Krím félszigetet? Úgy ahogy ezt Mihail Friedman, a Putyin hű orosz oligarcha tette. Euró milliárdokért megvette a német DEA energia céget, mely az RWE leányvállalata volt. Hogy tudta ezt megtenni? Egyrészt arra hivatkozott, hogy a német kormány jóváhagyta a döntést még 2014-ben a szankciók előtt. Azonkívül nem orosz cégén keresztül vásárolta meg a német óriást hanem egy Luxemburgban bejegyzett vállakozás, a LetterOne nevében! Így Oroszország ugyan csak a 16-ik a beruházok sorában a hivatalos statisztikában Németországban, de a valóságos helyzet egészen más- utal rá finoman a Deutsche Welle.

Friedman, a hűséges oligarcha mennyire a saját szakállára vásárolt Németországban? A Putyin hű dollár milliárdos ott volt nemrég a Kremlben , ahol Putyin csapata az oligarchákkal vitatta meg Oroszország jövőjét. Mindenki ott volt, aki az orosz oligarchák közül szerepel a Forbes dollármilliárdosok listáján. Miről volt szó? Rejtély! De azért Oroszország kereskedelmi képviselője Németországban felvázolta az előrenyomulás új irányát. Régebben a gépeket kerestük, de most az információs technológia érdekel bennünket- nyilatkozta a Deutsche Wellenek. Amely fel is sorol számos start up-ot, ahol az oroszok már érintve vannak. Mindez nyugtalanítja az amerikai hírszerzést, amely korábban sem lelkesedett különösebben a német-orosz gazdasági idillért. A két állam komplementer jellegére már a vaskancellár, Bismarck is felhívta a figyelmet. Megkönnyíti az együttműködést, hogy Merkel kancellár tanult Szentpéterváron is még a kommunizmus építésének idején, Putyin elnök pedig az egykori Kelet Németországban erősítette a titkosszolgálatot. Ma is jól beszél németül. Úgyhogy Gerhard Schröder ex kancellár nem érezheti magányosnak magát amikor a német-orosz gazdasági együttműködés érdekében tesz lépteket, ezután mint a Rosznyeft igazgató tanácsának elnöke …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .