Szabó Tímea megvarrná Orbánék rabruháját

0
1043

Egyszer s mindenkorra lezárják a Don Orbán-korszakot, és nem hagyják, hogy a Római part a fideszes oligarcháké legyen. Szabó Tímea óbudai kampánynyitó gyűlésének központi gondolata a hatalom volt Kunhalmival, Karácsonnyal felvonulva.

„Nem egyszerűen drukkolok maguknak, imádkozok magukért” – közölte Donáth László evangélikus lelkész (Óbuda-Békásmegyer négy cikluson át volt szocialista parlamenti képviselője) az MSZP-Párbeszéd kerületi kampánynyitó gyűlésén az Óbudai Művelődési Központban. A főszereplő Szabó Tímea (a Párbeszéd társelnöke) egyéni jelölt volt.

A felszólalók beszédeinek összekötő eleme és központi gondolata a hatalom volt. Donáth – bibliai mélységekbe is lemerészkedő – felvezetőjében azt fejtegette, hogy

egyáltalán nem baj, ha valakiben van ambíció a hatalomra.

Ha tiszta szívű és tiszta kezű – tette hozzá mindjárt. Szerinte a mostani nem az, odáig süllyedt az ország, hogy már az emberiesség is elérendő cél lett.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke ezt akként világította meg, hogy amit Orbánék csinálnak, az rájuk, politikusokra is szégyent hoz.

A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely ismét megosztotta dilemmáját a hatalomról a 250 körüli számban felvonult nézősereggel. Szembeállította magát a mostani hatalomgyakorlókkal, mondván ő az a jó szándékú lélek, aki ha meghallja azt a szót, hogy hatalom, legszívesebben elfutna. Orbán Viktort a hatalom igézetében élőnek írta le, aki nem méltó erre, s van, aki pedig fél a hatalomtól.

„Olyan hatalom igazgatja az országot, amely szerelmes a harcba”

– mondta Karácsony, s ismét összehasonlító párhuzamot vont, Szabó Tímeával, aki felveszi a harcot, de tudja, hol kell leállni. S megtudhattuk még, hogy ahol ennyi tisztességes ember van, ott nem maradhat hatalmon ennyire tisztességtelen kormány.

Ugyancsak a hatalom természetét vázolta fel az egyéni képviselőjelölt azzal a számítással, amely kimutatta: a Horthy-korszak három leggazdagabb hazai főrendjének vagyona hatoda volt Mészáros Lőrinc (tavaly mért) vagyonának.

Szabó Tímea szerint Orbán nem szereti ezt az országot, az embereket, mert „akit szeretünk, azzal nem bánunk így”. Úgy véli, Orbán valóban veszekedő félázsiai népségnek tartja a magyarokat, és egyébként is, ő nem miniszterelnök akar lenni, hanem uralkodó, aki lenéz alattvalóira a Várból.

Nem ilyen vezető kell, ezért elzavarjuk ezt a bagázst – mondta Szabó. Szerinte azért is fontos április nyolcadika, mert

most még lehet szavazni,

de nem biztos, hogy négy év múlva is lesz lehetőség erre.

Hosszasabban beszélt arról, hogy a rendszerváltás után az ország félreértette a szabadságot és demokráciát, azt híve, hogy ezek mércéje a független Alkotmánybíróság, jól működő ügyészség. Ezzel szemben az az igazi szabadság, hogy nem kell szorongani minden nap, nem kell rettegni, ha bemegyünk a kórházba, hogy meg tudjuk-e venni a gyereknek a ruhát és van-e pénz balatoni nyaralásra – fejtegette.

A szabadság az, hogy a „2018 a családok éve” nem Orbán családjáé – mondta Szabó Tímea, azzal folytatva, hogy az Orbán család minden tagja egyesével fog börtönbe menni, és

„én leszek az első, aki megvarrja nekik a rabruhát”.

Egyszer s mindenkorra lezárjuk a Don Orbán-korszakot – fejezte be általános gondolatait a képviselőjelölt.

Ezután röviden felvázolta a kínált szociális intézkedéseik tervét a közszolgák 50 százalékos béremelésétől az egészségügyre elköltendő kétszeres pénzen át addig, hogy „felszabadítjuk az iskolákat a fideszes terror alól”.

Érezhetően mélyebb és személyesebb hangon beszélt kerületi terveikről. Mint többedik generációs óbudai szenvedélyesen fogalmazott a Római partról, amelyet „nem adnak”, nem hagyják, hogy fideszes oligarcháké legyen. Másik központi elképzelésük a panelprogram folytatása ahelyett, hogy másra költik a pénzt. Egész Óbuda annyi pénzt kapott erre a célra, hárommilliárdot, amennyit a kormány most termálvizes lórehabilitációra szán – mondta Szabó Tímea.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .