Svédország választ

0
1096
Stefan Löfven svéd miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt vezetője és Helene Hellmark Knutsson felsőoktatási és kutatásügyi miniszter a västerasi Malardalen. (MTI/EPA/Fredrik Sandberg)

Parlamenti választások kezdődnek ma Svédországban. Még soha nem volt ennyire kiszámíthatatlan voksolás az ország történetében, ezért még a szakértők sem vállalkoznak arra, hogy megjósolják, mi lesz a vasárnapi svédországi parlamenti választások kimenetele.

A választások esélyesei a jelenleg kormányzó szociáldemokraták, ám elemzők azt valószínűsítik, hogy kisebbségi kormányzás jöhet létre, mert a bevándorlásellenes Svéd Demokraták és a jobboldali, centrista Mérsékelt Párt is kizárja, hogy koalícióra lépjen a szociáldemokratákkal.

A választás fő témája nem a migráció, hanem a svéd jóléti társadalom előtt álló kihívások. A szociáldemokraták arról próbálják meggyőzni a svédeket, hogy ha rájuk szavaznak, a hagyományos, több évtizede létező jóléti állam működése folytatódik, igaz, komoly reformokkal, mert ezt is szeretnék a svédek.

A svéd választóknak sokat számít, hogy melyik párt ígér kiszámíthatóságot, jólétet, stabilitást, ezért is nem a migráció volt a legfontosabb kampánytéma, hanem az adóügyi, szociális és családügyi kérdések.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .