Startup csalásért 11 év börtön

0
648
Facebook

A bíró döntött: elutasította Elizabeth Holmes kérését, hogy szabadlábon várhassa ki fellebbviteli kérelmének vizsgálatát, így április 27-én meg kell kezdeni büntetésének letöltését az Egyesült Államokban. Oké, de ki is Elizabeth Holmes?

Nem valószínű, hogy Elizabeth Holmes megszökne, de az sem, hogy kedvezően bírálnák el fellebbviteli kérelmét – indokolta meg döntését a bírónő. Márpedig csak akkor várhatna szabadlábon az ítéletre, ha esélye lenne arra, hogy megváltoztassák a 11 éves börtönbüntetést illetve, hogy új tárgyalást tűzzenek ki, mert új tények kerültek napvilágra a startup csalások ügyében. Az ügyészek azzal érveltek, hogy fennáll a szökés veszélye, mert Elizabeth Holmes partnere repülőjegyet vásárolt Mexikóba, de a menettérti jegyet már nem vette meg. A bírónő elmondta, hogy Holmes nagy hibát követett el a repülőjegy megvásárlásával, de elfogadta azt a magyarázatot, hogy az elítélt csak figyelmetlen volt, és valójában nem állt szándékában a szökés.

A védőügyvédek azt állították, hogy számos új bizonyítékot  találtak ügyfelük ártatlanságára, de nekik a bírónő azt mondta: mindez kevés arra, hogy másodfokon lényegesen megváltoztassák az ítéletet vagy hogy új tárgyalást rendeljen el.

A Szilícium völgy csillagának tündöklése és bukása

Elizabeth Holmes kimaradt az egyetemről, és elindította a Theranos startup vállalkozást, amely azt ígérte: egyetlen vércsepp elemzéséből átfogó képet készít a páciens egészségi állapotáról. A startup mágnesként vonzotta a befektetőket, akik többszáz millió dollárért vettek részvényeket. Amikor a csúcson volt, akkor a Theranos értéke meghaladta a 9 milliárd dollárt. Aztán beütött a krach: a Wall Street Journal megírta, hogy a technológia nem működik!

Elizabeth Holmest a bíróság négyszeres csalás és bűnszövetkezés vádjában találta bűnösnek,  és 11 éves börtönbüntetésre ítélte. Partnere sem járt jobban: Sunny Balwani 12 éves börtönbüntetést kapott a Theranos ügyben. Neki is a hónap végén kell börtönbe vonulnia éppúgy mint az USA leghíresebb startup csalójának, Elizabeth Holmesnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .