Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt

0
852
wikipedia

A Legfelsőbb Bíróság döntései világossá teszik: radikális többsége elnyomó rezsimmé akarja tenni az USA-t. Csak a republikánusok elsöprő választási veresége szabhat korlátokat ennek a Legfelsőbb Bíróságnak – mondja Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítvány alapítója a közleményben.

Az Egyesült Államok 1776-os alapítása óta fejlődő demokrácia volt, most azonban demokráciaként való túlélése komoly veszélybe került. Számos itthon és külföldön lazán összefüggő fejlemény felelős a válságért.

Külföldről az USA-t a Hszi Csinping vezette Kínában és Vlagyimir Putyin Oroszországa által vezetett elnyomó rezsimek fenyegetik, amelyek világszerte autokratikus kormányt akarnak bevezetni.

Még nagyobb azonban az a veszély, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie a demokrácia hazai ellenségei miatt.

Ezek közé tartozik a jelenlegi szélsőjobb uralta Legfelsőbb Bíróság és Donald Trump Republikánus Pártja, amely ezeket a szélsőségeseket nevezte ki.

Mi minősíti a bíróság többségét szélsőségesnek? Nem csupán az ő döntésük, hogy félreállítják a Roe v. Wade, a mérföldkőnek számító 1973-as bírósági döntés, amely elismerte a nők azon jogát, hogy eldöntsék, szüljenek-e. Ami őket szélsőségesnek minősíti, azok azok az érvek, amelyekre döntéseiket alapozzák, és azok a jelzések, amelyek arra utalnak, hogy meddig lehetnek hajlandók elmenni ezen érvek megvalósítása érdekében.

Hivatkozás 1868

Samuel Alito bíró, a többségi vélemény megfogalmazója arra alapozta a szavazatát, hogy a 14. módosítás csak azokat a jogokat védi, amelyeket 1868-as ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érv sok más, azóta elismert jogot veszélyeztet, beleértve a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat. Ez az érvelés akár azt is lehetővé tenné az államok számára, hogy betiltsák a fajok közötti házasságokat, ahogy egyesek 1967-ig tették. Az is világos, hogy ez a bíróság frontális támadást kíván indítani a végrehajtó hatalom ellen. A most véget ért bírósági ülés egyik legjelentősebb döntése megfosztotta az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségét attól a hatáskörétől, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges szabályozásokat hozzon.

„A Legfelsőbb Bíróság egykor egyike volt azoknak az amerikai intézményeknek, amelyek különleges tiszteletet élveztek.”

Nem tart sokáig, hogy megtaláljuk a közös nevezőt a bíróság legutóbbi döntéseiben: Trump Republikánus Pártja által támogatott ügyek előmozdítása és a Demokrata Párt által kedvelt ügyek gyengítése vagy törvényen kívül helyezése. Gondolj a fegyvertörvényekre. A bíróság radikális szárnya teljes figyelmet szentel a fegyverlobbinak – bár a közelmúltbeli lövöldözés járvány olyan felháborodást váltott ki országszerte, hogy még néhány republikánus is támogatta az új szövetségi lőfegyvertörvényt.

A Legfelsőbb Bíróság egykor azon egyesült államokbeli intézmények közé tartozott, amelyek különleges tiszteletet élveztek. A szélsőséges többség közelmúltbeli döntései minden idők legalacsonyabb szintjére emelték a támogatottságát, és új csúcsra emelték a bíróság rosszallását. A kisebbségi vélemény a Roe v. Wade kifejezetten kijelentette, hogy a többségi döntés „aláássa a bíróság legitimitását”.

Hollowed Rights

A Legfelsőbb Bíróság korlátozásának egyetlen módja van: a republikánusok elsöprő vereséget szenvednek a választásokon. Ez lehetővé tenné a Kongresszus számára, hogy törvényt alkosson azokról a jogokról, amelyek védelmével a Legfelsőbb Bíróságot bízták meg. Most már világos, hogy ez utóbbi nagy hiba volt.

A Kongresszusnak cselekednie kell, kezdve a nők választási jogának védelmével. Ha ez megköveteli a filibuster cseréjét, akkor legyen. De vannak szinte leküzdhetetlen akadályok. A republikánusok nemcsak a Legfelsőbb Bíróságot és számos alsóbb fokú bíróságot töltötték meg szélsőséges bírókkal. Az olyan államokban, mint Florida, Georgia és Texas olyan törvényeket fogadtak el, amelyek nagyon megnehezítik a szavazást.

„Jelenleg annak vagyunk tanúi, hogy minden oldalról támadják demokratikus rendszerünket.”

Míg ezek a törvények az afroamerikaiak, más kisebbségek és a fiatal szavazók jogainak megnyirbálására összpontosítanak, végső céljuk a republikánusok választások megnyerése. Ahogy egy floridai szövetségi bíró a közelmúltban fogalmazott, az egyik törvény megsemmisítésével azt fogadták el, hogy „a floridai választási rendszert úgy alakítsák át, hogy a Republikánus Pártot részesítsék előnyben a Demokrata Párttal szemben”.

Ezek a törvények elég rosszak lennének, ha csak arra koncentrálnának, hogy ki szavazhat. A republikánusok azonban most még tovább mennek, hogy aláássák a választási eredmények összeszámlálásának és hitelesítésének folyamatát. Azt látjuk, hogy minden oldalról támadják demokratikus rendszerünket – kezdve a törvénymódosítástól a választási rendszer lebontásának megkönnyítése érdekében, egészen a Trump nagy hazugságának híveinek felhasználásáig, hogy azt mondják, kirabolták a 2020-as választásokon, egészen az eljárás felügyeletéig. A radikális Legfelsőbb Bíróság itt is kivette a részét, aláásta a szavazati jogról szóló törvényt, és lehetővé tette a választókerületek látszólagos pártos átszervezését a kisebbségi szavazati jogok gyengítése érdekében.

Felkeltette a közvéleményt

Szerencsére nem én vagyok az egyetlen, aki azt állítja, hogy a demokrácia túlélése Amerikában súlyos veszélyben van. A közvéleményt megdöbbentette a Roe v. Wade döntés. De az embereknek el kell ismerniük ezt a döntést, mivel ez: része annak a gondos tervnek, hogy az Egyesült Államokat elnyomó rezsimmel alakítsák át.

Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ez ne forduljon elő. Ebbe a küzdelembe azoknak is be kell tartoznia, akik korábban Trumpra szavaztak. Én a Demokrata Párt híve vagyok, de ez nem pártkérdés. Egy működőképes kétpártrendszer visszaállításáról van szó, amely az amerikai demokrácia magját képezi.

(Soros György, Copyright: Project Syndicate)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .