Sikerült kicsit halasztani a Brexitet

0
7379

Most már biztos, hogy jövő hét pénteken elmarad a Brexit. Az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat értelmében két határidő lép életbe, attól függően, hogy a brit parlament alsóháza elfogadja-e végre a kétszer már leszavazott megállapodást a Brexitről.

  • A jelenlegi március 29. helyett május 22. lenne az új határidő, ha a londoni alsóház jövő héten elfogadja a megállapodást, valamint április 12-ig jeleznie kell hosszabbítás esetén részt vesz e az uniós választáson.
  • A csúcson jóváhagyták a jogilag kötelező erejű biztosítékokat, amelyeket  ír-északír pótmegoldás ügyében fogadtak el.
  • Leszögezték: nem tárgyalható újra a kiválás feltételrendszerét rögzítő egyezség. Minden egyoldalú vállalásnak, nyilatkozatnak vagy egyébnek összhangban kell lennie ezen dokumentum szövegével és szellemével egyaránt.
  • Felszólítottak a felkészülési munka folytatására minden forgatókönyv, köztük az úgynevezett kemény, vagyis a megállapodás hiányában bekövetkező Brexit esetére is.

Tusk: a brit kormány még eldöntheti, hogyan fogja elhagyni az EU-t

Április 12-ig az Egyesült Királyságnak el kell döntenie: megtartja-e az európai parlamenti választásokat – szögezte le az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, hozzátéve, ha úgy döntenek, hogy nem tartják meg, akkor nem lehet májusig halasztani a brexitet.

– A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy addig a dátumig minden lehetőség nyitva áll: az Egyesült Királyság kormánya április 12-ig dönthet a rendezett és a rendezetlen kiválás, a meghosszabbítás, illetve a kilépési szándék visszavonása mellett is – mondta az uniós politikus.

Juncker: 27 tagállam nem akarja újratárgyalni a megállapodást

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, a 27 tagállam nem akarja újratárgyalni a kiválás feltételrendszerét rögzítő egyezséget.

Theresa May a már kialkudott megállapodás elfogadása mellett érvelt

– A mai döntés annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a brit alsóház fogadja el a brexit-megállapodást, hogy véget érjen a bizonytalanság, és rendezetten valósuljon meg a brexit – fogalmazott Theresa May brit kormányfő.

Merkel: ez kemény munka volt

Angela Merkel német kancellár nyilatkozatában kemény munkának nevezte az Európa Tanács éjjelbe nyúló, “végsőkig kitartó” megbeszélését annak biztosítása érdekében, hogy Nagy-Britannia ne megállapodás nélkül, rendezetlen formában lépjen ki az Európai Unióból. Az uniós tagországok vezetői minden támogatásukat megadják Theresa Maynek törekvései eléréséhez – mondta.

Macron: Nagy-Britannia valóságos krízisben van

Emmanuel Macron francia államfő az ülést követően adott nyilatkozata szerint Nagy-Britannia valóságos politikai és demokratikus krízisben van. Szavai szerint ennek ellenére nem tehető meg, hogy ebben a “megrekedt helyzetben maradjunk”.

Sebastian Kurz: a londoni parlamenttől függ, lesz-e kemény Brexit

Az osztrák kancellár rövid nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy a csütörtök éjjelig tartó tárgyalások célja az úgynevezett kemény Brexit, a megállapodás nélküli brit kiválás elkerülése volt.

Az Egyesült Királyság három éve népszavazáson döntött arról, hogy kilép az Európai Unióból.

Több mint kétmillióan írták alá ma hajnalig azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a Brexithez vezető folyamat leállítását követeli. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követeli, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

FH/Euronews, MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .