Shalom Solomon – A náci idők óta először nyílt kóser étterem Lipcsében

0
253
Facebook

Lipcsében él Szászország legnagyobb zsidó közössége, de aki ragaszkodik a kóser étkezéshez, az eddig csak otthon tehette ezt meg – nyilatkozta a Leipziger Volkszeitungnak a  Campus Café Salomon tulajdonosa.

Jakob Kerzhner tudja, hogy miről beszél, mert ő maga is kóser koszton él. Most ezt már megteheti a saját éttermében, mely távolról sem tökéletes. Ezt maga a tulaj meséli el mondván: húst nem tudnak felszolgálni! Ahhoz ugyanis külön konyha kellene, mert a kóser szabályok szerint tejes és húsos ételek nem készülhetnek egy helyen. Ha húst adnánk, akkor nem szolgálhatnánk fel tejeskávét – meséli a tulaj. Aki elmondta: természetesen van macesz gombócos húsleves és halat is felszolgálnak – ezzel pótolva a húst. Lipcsében a náci idők előtt több mint 15 ezres zsidó közösség élt, de többségük a holokauszt áldozata lett. A túlélők egy része kivándorolt. A Fal leomlása után kezdődött meg a zsidó közösség felvirágzása Lipcsében. Ma a zsidó közösségnek több mint 1300 tagja van. A Café Salomon tulajdonosa természetesen elsősorban rájuk számít, de bízik abban, hogy mások is betérnek hiszen a városban most először van újra kóser étterem azóta, hogy a korábbiakat a nácik betiltották a harmincas években Lipcsében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .