Kezdőlap Címkék Kóser

Címke: kóser

Andy Landy mosolyalbuma – Kitértem a hitemből!

Valami, akarom mondani van ami nem kóser! 😛 

AL

Shalom Solomon – A náci idők óta először nyílt kóser étterem Lipcsében

Lipcsében él Szászország legnagyobb zsidó közössége, de aki ragaszkodik a kóser étkezéshez, az eddig csak otthon tehette ezt meg – nyilatkozta a Leipziger Volkszeitungnak a  Campus Café Salomon tulajdonosa.

Jakob Kerzhner tudja, hogy miről beszél, mert ő maga is kóser koszton él. Most ezt már megteheti a saját éttermében, mely távolról sem tökéletes. Ezt maga a tulaj meséli el mondván: húst nem tudnak felszolgálni! Ahhoz ugyanis külön konyha kellene, mert a kóser szabályok szerint tejes és húsos ételek nem készülhetnek egy helyen. Ha húst adnánk, akkor nem szolgálhatnánk fel tejeskávét – meséli a tulaj. Aki elmondta: természetesen van macesz gombócos húsleves és halat is felszolgálnak – ezzel pótolva a húst. Lipcsében a náci idők előtt több mint 15 ezres zsidó közösség élt, de többségük a holokauszt áldozata lett. A túlélők egy része kivándorolt. A Fal leomlása után kezdődött meg a zsidó közösség felvirágzása Lipcsében. Ma a zsidó közösségnek több mint 1300 tagja van. A Café Salomon tulajdonosa természetesen elsősorban rájuk számít, de bízik abban, hogy mások is betérnek hiszen a városban most először van újra kóser étterem azóta, hogy a korábbiakat a nácik betiltották a harmincas években Lipcsében.

Betilthatják a kóser vágást Lengyelországban

0

Legalábbis erre figyelmeztet a Yedioth Ahronoth című lap internetes oldala. Az új lengyel törvénytervezet hivatalosan az állatok jólétével foglalkozik, s ebben az egyik alpont kizárja a kóser vágást, mely állatkínzásnak minősülhet. Ezért pedig akár négyéves börtönbüntetésre indítványoz az új lengyel törvényjavaslat.

Mindez nemcsak erkölcsi problémákat vet fel Izraelben, de piaci aggodalmakat is. A kóser hús jelentős része ugyanis Lengyelországból érkezik Izraelbe. A kereskedők ilyen módon tudják lenyomni az árakat.

Ha nem jön kóser hús Lengyelországból, akkor elkerülhetetlen az áremelkedés a kóser hús piacán

– figyelmeztet az izraeli lap. Amely arra is rámutat: más államok zsidó közösségei is Lengyelországtól vettek eddig kóser húst.

Izrael államnak tiltakoznia kell a törvényjavaslat ellen. Ezt mondja Menachem Margolin rabbi. A European Jewish Association feje ezért Netanjahu miniszterelnökhöz fordult.

Kérdés, hogy Izrael állam lép-e ebben az ügyben, és ha igen, akkor lesz-e foganatja? A kétértelmű holokauszt törvény esetében Netanjahu felhívta lengyel kollégáját telefonon, de semmilyen változást nem tudott elérni. A törvényt elfogadták és miután aláírta a köztársasági elnök, hatályba is lépett.

Netanjahu miniszterelnök tavaly Budapesten találkozott a négy visegrádi állam vezetőivel, akik szentül megígérték neki, hogy elszántan küzdenek minden antiszemita megnyilvánulás ellen. Látjuk, mi lett belőle: jött a Soros kampány erősödése Magyarországon, Lengyelországban a kétértelmű holokauszt törvény és most a kóser vágás tilalma…

Felgyújtottak egy kóser boltot Párizs közelében

0

A bolt kirakatát betörték, majd felgyújtották az árukészletet. A hajnali tűzben gyakorlatilag minden elpusztult.

A belügyminiszter felháborítónak nevezte az akciót, melyet valószínűleg

egy korábbi antiszemita terrorakció évfordulójára időzítettek.

Három éve iszlamista merénylők szétlőtték a Charlie Hebdo szerkesztőségét Párizsban, majd később egy Coulibaly nevű dzsihád harcos elfoglalt egy kóser boltot Vincennes-ben Párizs közelében. Coulibaly néhány túszt megölt, mielőtt a terrorelhárítás végzett vele.

A merénylet után Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is a helyszínre sietett. Felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe, mert ott nagyobb biztonságban élhetnek. Ezen Francois Hollande akkori francia elnök felháborodott és közölte: Franciaország is képes zsidó polgárainak megvédésére.

A terrorizmus ellenes harcot Macron elnök – aki részt vett az évfordulós megemlékezésen – abszolút prioritásnak tekinti. Ezért most Créteilben is nagy erőkkel nyomoz a rendőrség, hogy kiderítse: kik állnak a kóser bolt megtámadása mögött.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK