Sérüléssel búcsúzott Usain Bolt

0
1194
Fotó: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

A 4X100 méteres váltófutás volt Usain Bolt utolsó versenye. Ő volt a váltó utolsó embere, de meghúzódott, nem ért célba. Bolt mellett utoljára lehetett látni stadionban világversenyen a szintén legendás Mo Farah-t is – ezüstérmes lett 5000 méteren, 2011 óta most először verték meg.

Az atlétika történetének egyik legnagyobb egyénisége, Usain Bolt már korábban bejelentette, hogy a londoni világbajnokság lesz élete utolsó versenye.

100 méteren néhány nappal ezelőtt harmadik lett, a két doppingeltiltás után visszatért (a londoni közönség által kifütyült) amerikai Justin Gatlin és Christian Coleman mögött.

A váltónak ő volt az utolsó embere, amikor megkapta a botot, a harmadik-negyedik helyen álltak, de nem sokkal lemaradva az első helytől, tehát Boltnak még arra is esélye volt, hogy akár aranyéremmel zárja hihetetlen pályafutását.

Azonban 30-40 méter után megsérült.

Meghúzódott vagy begörcsölt a lába, fájdalmas arccal a földre rogyott, nem tudta befejezni élete utolsó versenyét. Még a búcsúzó tiszteletkört sem tudta lesétálni.

https://twitter.com/NickHopeTV/status/896478085276733440

A 31 éves Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok,

a 100 és 200 méteren, valamint a jamaicai 4×100-as váltóval is világcsúcstartó.

Olimpiát amúgy a pályán kilencszer nyert, de az egyik váltóaranyat később elvették, a váltó egyik tagjának, Nesta Carternek a doppingügye miatt. Bolt a pályán 10 éve nem kapott ki világversenyen – egyszer, a 2011-es vb-n egy elsietett rajt miatt kizárták 100-on.

Színes egyénisége miatt az egyik legnépszerűbb sportolónak számít, sok szakértő szerint ezzel segített az atlétikának túljutni a doppingbotrányok okozta mély válságon.

Már csak azért is, mert bár persze őt is megvádolták néha,

soha nem keveredett doppingbotrányba.

Ez még inkább kiemeli zsenialitását. Minden idők 30 legjobb 100-as eredménye között mellette csak olyanok szerepelnek, akiket valamikor eltiltottak doppingolás miatt:

Minden idők legjobb sprintere mellett utoljára indult pályaversenyen

minden idők talán legjobb hosszútávfutója, a szomáliai származású brit Mo Farah

is. Neki azért egy búcsúversenye még valószínűleg lesz, utána viszont már csak maratonfutásban fog indulni.

Így ünnepelte Farah a tízezres győzelmet
Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki

A hat éve verhetetlen, hatszoros világbajnok és négyszeres olimpiai bajnok Farah Londonban megnyerte már a 10 ezer métert, ötezer méteren azonban most nem tudott nyerni, második lett az etióp Edris mögött.

A két legenda egymástól is elköszönt:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .