„Semmiképp se legyen tele a stadion!”

0
1539
Facebook

Hogy terjed a Covid-19 vírus, ha nagy tömeg gyűlik össze egy futball mérkőzésen vagy rock koncerten? Ezt vizsgálta egy német professzor a lipcsei Arénában. A sajtóértekezleten jelen volt a hazai újságírókon kívül a BBC, a Washington Post és több tudósító Dél Koreából.

2000 Covid negatív önkéntes vett részt a három kísérletben, melynek során mindenki maszkot viselt és nyomkövetőt. Ez utóbbit azért, hogy megvizsgálják: milyen közel kerülnek egymáshoz az emberek a tömeg rendezvények alkalmából?

Az első kísérletben a hagyományos ültetési rend érvényesült vagyis minden széken ültek mint régen a vírus előtti időkben. A másik két esetben két különböző variációt próbáltak ki a távolságtartásra az arénában Lipcsében- írja a Deutsche Welle.

Mindeközben számítógép szimulálta a levegő mozgását, mely döntő fontosságú lehet a Covid 19 terjedése szempontjából. A Restart 19 virtuális modellnek még volt egy fontos sajátossága:

24 vírus fertőzöttet is elhelyeztek a tömegben!

Stefan Moritz professzor irányításával egy kis csapat vizsgálta azután a három rendezvény modell hatását a vírus terjedésére. A tapasztalatok alapján a német professzor három fontos tanulságra hívta fel a figyelmet:

1/ Sohasem szabad megengedni, hogy teltházas legyen a rendezvény!
2/ Ne álljanak hanem üljenek a résztvevők! Ülve ugyanis sokkal jobban meg lehet tartani a szükséges távolságot.
3/ Mindenki mindig viseljen maszkot!

Ezenkívül Stefan Moritz professzor azt javasolja, hogy mindenki csak az ülőhelyen egyen és igyon, mert a büfénél óhatatlanul tolongás alakulhat ki vagyis nem lehet megtartani a szükséges távolságot.

Célszerű megnövelni a beléptető helyek számát, mert ott is tumultus alakulhat ki, ha egyszerre sok ember akar ki vagy bemenni.

Ezenkívül fontos, hogy a rendezvényen mindenképp legyenek egészségügyi ellenőrök, akik felhívják a figyelmet a szabályok betartására.

Németországban jelenleg semmilyen tömeg rendezvényt nem lehet tartani, de hogyha a szigor enyhül is még a jövő év is rámehet a vírus elleni küzdelemre – írja a Deutsche Welle – arra utalva, hogy a lakosság védőoltása esetleg csak 2022 elejére fejeződhet be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .