A saria a vádlottak padján Maliban

0
723

Személyesen vágta le a rablók karját vagy lábát az iszlamista főrendőr, akinek pere pénteken, az iszlám szent napján kezdődött a mali fővárosban, Bamakoban. A sariat alkalmazó, Gao városának ex-rendőrfőnöke elleni perre négy éve vártak az áldozatok.

„Korbácsütésekkel büntetendő az az asszony vagy lány, aki fátyol nélkül lép ki az utcára!”- idézte a sariat az egykori bőrkereskedő, aki akkor lett szülővárosának rettegett ura amikor azt 2012-ben dzsihád harcosok elfoglalták. Ekkortól szigorúan elkezdték alkalmazni Mohamed próféta kegyetlen törvényeit: a piactéren rendszeressé vált a megkorbácsolt nők sikoltozása és a rablás miatt karjukon, lábukon megcsonkított férfiak üvöltése. Ha éppen nem akadt alkalmas hóhér, akkor a rendőrfőnök maga vállalta a rémes feladatot. A házasságtörőket halálra ítélték és megkövezték. Ebben nem jutott szerep a rendőrfőnöknek, ezt a feje felett intézte az imámok bírósága.

Erre is hivatkozott az ügyészség előtt az ex-rendőrfőnök, arra, hogy

ő csak az imámok bíróságának döntéseit hajtotta végre.

A döntések pedig a saria alapján születtek, amely jogforrásnak számít a muzulmán többségű Maliban (is).

Négy éve szabadok, de…

A francia csapatok 2013-ban kiűzték a dzsihád harcosokat Mali északi részéről, s ekkor az egykori rendőrfőnök menekülőre fogta. Végül a sivatagban találtak rá, s tűzpárbajban elfogták. Az áldozatok abban reménykedtek, hogy ugyanott , a gaoi piactéren ítélik majd el, ahol korábban korlátlanul uralkodott. De a per a fővárosban Bamakoban zajlik, miután négy évvel a dzsihád harcosok kiűzése után Gao továbbra sem számít biztonságos helynek. Az államhatalom továbbra is gyenge Északon, ahol annak idején a dzsihád harcosok uralkodtak.

Az egész országban várják az ítéletet hiszen a saria nevében nőket korbácsoltató főrendőr állandóan a Koránra és a vallási bíróságra hivatkozik. A közvélemény példás ítéletben reménykedik, mert különben megmarad a félelem: egyszer még visszatér Mohamed próféta szigorú törvénye a saria Maliba.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .