A román határnál is megjelent az afrikai sertéspestis

0
792

Romániában is felütötte fejét az afrikai sertéspestis, a fertőzést a határ mentén, Szatmárnémetiben fedezték fel – tudatta kedden a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság. Múlt héten Ukrajnában, szintén a határ közelében találtak fertőzött állatokat.

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban. A betegség hét állatot fertőzött meg két gazdaságban, miután az egyikből átterjedt egy szomszédosra. A megfertőzött állatokat elégették. A román hatóságok megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges – közölte a bukaresti hatóság, amely az európai illetékes szerveket is értesítette a vírus romániai megjelenéséről.

Múlt héten a magyar szakhatóság tudatta, hogy az ukrán-magyar határ túloldalán találtak afrikai sertéspestises fertőzést. A mostani első romániai vizsgálatok alapján feltételezik, hogy a kórokozó Ukrajnából került Romániába, fertőzött állati eredetű termékek révén. Az afrikai sertéspestis az Európai Unióban 2014-ben jelent meg. A betegség nagyon gyorsan terjed a Baltikumban és Lengyelországban, valamint Ukrajnában nyugati irányba.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .