Római-part: cinikus trükközés

0
1380
MTI Fotó: Mohai Balázs

Trükkösen meghátrált Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége a Római-parti népszavazás elől. A Független Hírügynökség pártoktól független portál, egyik párt központjából sem diktálnak nekünk, véleményünk azért van az ügyről.

Az a véleményünk, hogy itt visszaéltek a demokráciával, és a népszavazást, úgy is, mint a jogállam egyik legfontosabb intézményét, ismét aljas játékszerré alacsonyították.

Az ügy előzményei ismertek: a Tarlós főpolgármester vezette Fővárosi Közgyűlés áprilisban elfogadta azt a határozatot, hogy mobil gát épüljön a Római-parton. Ennek a tervnek sok ellenzője volt és van. Nem csupán a fővárosi közgyűlés ellenzéki pártjai tiltakoztak ellene, de számos civil szervezet, valamint – felmérések szerint – az ott élő emberek többsége sem támogatta az elképzelést.

A Kúria átengedett egy népszavazási kezdeményezést, melynek alapján aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a Főváros vonja vissza áprilisi, 229/2017. (IV.5.) számú határozatát.

Tarlósék ezt most meg is tették, de a közgyűlés fideszes többsége – ugyanazon a napon változatlan tartalommal, de más ügyrendi számmal – elfogadott egy új határozatot.

Az új határozat szövege a régi, egyedül az ügyrendi száma más.

Erre már Kohn bácsi sem azt mondaná, hogy ügyes, hanem azt, hogy aljas gazemberség.

Aljas, cinikus trükk, aminek nincs más célja, minthogy a választópolgárok szemébe röhöghessenek az urak.

A Fidesz számtalan alkalommal kimutatta már, hogy úgy fél a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Legutóbb az olimpia rendezésével, azt megelőzően pedig a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazást hiúsították meg, de akkor még nem jutottak el a politikai cinizmusnak erre a mostani csúcsára. Akkor „csak” visszavonták a vasárnapi pihenőnapnak csúfolt – valójában a boltok vasárnapi zárva tartását elrendelő – törvényt.

Tarlósnak és társainak most sikerült szintet lépniük és felzárkózniuk az országgyűlésben már megismert fideszes trükkökhöz: nem egyszerűen visszavonták az eredeti törvényt, de ugyanazzal a lendülettel újat is kreáltak helyette.

A mai napra sokan úgy fognak emlékezni, hogy Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége 2017. október 18-án szembe ment a választók akaratával és szemen köpte a jogállamot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .