Robbanás egy Dél Korea-i akkumulátorgyárban

0
818
x.com

Legkevesebb 20 ember meghalt a tűzben, amely a robbanás után kialakult az akkumulátor gyárban 45 kilométerre Szöultól.

67 ember volt az épületben, ahol tűz ütött ki, amelyet csak nehezen tudtak eloltani, mert a lítium igen könnyen fog tüzet, és nagyon nehezen oltható el. 21 embert keresnek, őket az okostelefonjuk jeladása alapján próbálják megtalálni. A gyárban legkevesebb 35 ezer akkumulátor volt a raktárban, és ezek robbantak fel. Egyelőre nem tapasztaltak környezeti ártalmakat, de a hatóságok attól tartanak, hogy a lítium, amely igen környezetszennyező kijut a gyár területéről Dél Koreában.

Magyarország már most is a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója

“Időtlen idők óta most először nem a követői vagyunk egy forradalmi technológiai átalakításnak, hanem az éllovasai. A magyar zöld autóipari átállás hatalmas technológiai és politikai siker”

– büszkélkedett idei évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán 2017-ben Gödön azt mondta a Samsung gyár megnyitóján:

”a jövő költözik be Gödre.”

Azóta a Samsung gyár óriásivá nőtt: az árbevétele évi 1600 milliárd forint, és további bővítést terveznek. 39 akkumulátorüzem építését jelentették be Magyarországon, egy kis országban ez hallatlanul magas szám. A legnagyobb a kínai CATL akkumulátor gyár lesz, amely megelőzi a Samsungot az első helyen.

A kínai gyár hatalmas állami támogatást kap: 320 milliárd forintot. A kormány elképzelései szerint az akkumulátor gyárak és az elektromos autókat előállító cégek valamiféle szimbiózisban élnek majd egymással. Debrecenben például a BMW autókba építik majd be a CATL akkumulátorokat. Erről a kínai és a német cég már meg is állapodott, Magyarország itt csak a területet adja, ahol nagy lehet a környezetkárosodás. Emiatt Debrecenben, amely pedig a Fidesz egyik fellegvára, komoly tiltakozó akció bontakozott ki, mert a lakosság félti az ivóvizet és a talajt, ezenkívül tart a lehetséges balesetektől, amelyek vegyi gyárakban a legszigorúbb fegyelem mellett is előfordulhatnak mint most Dél Koreában.

Ezért a debreceni környezetvédők azt javasolták Orbán Viktornak, hogy

“építsen akkumulátor gyárat Felcsúton!”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .