Rabbikkal találkozott Ferenc pápa

0
824

Ferenc pápa izraeli, európai és amerikai főrabbikat fogadott, hogy együtt emlékezzenek meg a Nostra Aetate ediktum sorsdöntő sorairól, amely szerint a zsidók nem bűnösek Jézus halálában.

1965-ben született meg a pápai ediktum, amelyet XXIII. János pápa kezdeményezett. A római katolikus egyház ebben megváltoztatta korábbi nézeteit, és megállapította, hogy bár egyes zsidók bűnösek voltak Jézus halálában, de

ezért nem lehet felelőssé tenni az egész zsidóságot és különösen nem a ma élő zsidókat.

A holocaust után kezdődött a revízió a katolikus egyház tanaiban, amely aztán a Nostra Aetate (A mi korunk) pápai ediktumban öltött testet. Ez tette lehetővé a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Vatikán és Izrael állam között, mely 1993-ban meg is történt.

Az izraeli, európai és amerikai rabbik 9 oldalas dokumentumban foglalták össze a Nostra Aetate ediktum jelentőségét. Ebből Ferenc pápa azt emelte ki, hogy a rabbik hangsúlyozták:

a vallásnak erkölcsi példamutatással, nem pedig erőszakkal kell terjesztenie a nézeteit a világban.

A kilenc oldalas dokumentum kitér korunk egyik fő veszélyére az iszlamista terrorizmusra, amely a rabbik szerint elsősorban a zsidó és a keresztény közösségeket fenyegeti. A fellépés a terrorizmus ellen tehát közös érdek. Ferenc pápa végül Shanah Tova szavakkal búcsúzott a főrabbiktól, a közelgő zsidó újévre utalva

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .