Putyin negyedszer is elnök

0
683
Moszkva, 2018. március 18. Vlagyimir Putyin voksolni érkezik (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Mihail Klimentyev/pool)

Putyin a szavazatok 73,9 százalékának megszerzésével nagyarányú győzelmet aratott a választásokon – ezt mutatják az exit poll eredmények. Ezzel újabb hat évre kap megbízást, s nem is akárhogyan. Legutóbb, 2012-ben még a szavazatoknak „csak” a 64 százalékával győzött.

 

A VTsIOM által készített becslés szerint legerősebb kihívója, a kommunista pártbeli Pavel Grugyinyin 11,2 százalékos eredményt ért e, míg a Liberális Demokrata Pártot vezető Vlagyimir Zsirinovszkij a szavazatok 6,7 százalékát szerezte meg. A TV-celeb Kszenyija Szobcsakra pedig a szavazók 2,5 százaléka adta le a voksát. Nagy meglepetés tehát nem született.

A választás során országszerte rengeteg szabálytalanság volt. A Golosz, a választásokat ellenőrző független szervezet jelentése szerint volt olyan szavazóhelység, ahol már nyitás előtt voltak szavazatok az urnákban. Másutt nem engedték be  a megfigyelőket a szavazóhelységbe, voltak buszoztatások is. Csak a kora délutáni órákig az ország 72 régiójából 859 lehetséges szabálysértésről kaptak bejelentést. Ezek közül a legtöbb panasz (170) a megfigyelők jogainak állítólagos korlátozására és a szavazóhelyiségek kialakítására (222) vonatkozott. A legtöbb bejelentés Moszkvából (109), Szentpétervárról (62) és Moszkva megyéből érkezett.

Habár a részvétel már 5 óra előtt jócskán meghaladta az 57 százalékot, nem volt mindenki boldog a választással. Bár valószínűleg még az ellenzők közül sem sokan tették meg azt, amit az az omszki férfi, aki tiltakozása jelül inkább megette a szavazólapot, ezt meg is örökítette és világgá is kürtölte.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .