Kezdőlap Címkék Szobcsak

Címke: Szobcsak

Putyin és a szentpétervári maffia

A politikai pályakezdő Putyin nemcsak a KGB, de a helyi maffia támogatására is számíthatott, sőt az ő segítségükkel tudta átvenni az irányítást Oroszország második legnagyobb városában. Szobcsak volt a polgármester, de az erős ember a külvilág számára ismeretlen Vlagyimir Putyin.

Nemrég megjelent könyvében a Financial Times egykori moszkvai tudósítója írt erről. Catherine Belton szerint Moszkvában is tartottak a Szentpéterváron kialakult titkosszolgálat – maffia szövetségtől. Primakov, a KGB akkori főnöke európai úriembernek tartotta magát a szentpétervári kollégákhoz képest. Moszkvában sokan meg is ijedtek amikor Putyin megkapta az FSZB vezetését, majd pedig miniszterelnök lett. Ismerték a módszereit, és féltek tőle. Hamarosan kiderült: egyáltalán nem alaptalanul. Putyin sok olyan oligarchával számolt le, aki hatalomra segítette. Mihail Hodorkovszkij évekre szibériai lágerbe került. Berezovszkijt Nagy Britanniában meggyilkolták. A brit kémelhárítás szerint az orosz titkosszolgálat gyilkolt.

Persze Putyin maga is félt: két lányát Szentpétervárról Németországba küldte tanulni nehogy otthon elrabolják őket. Aztán Moszkvába került, ahol vígan alkalmazta a Szentpéterváron kipróbált módszereket.

A maffia kapcsolat megmaradt

Bár Vlagyimir Putyin 20 éve Oroszország ura, de a kapcsolatai a nemzetközi maffiával azóta is megmaradtak – mondta a brit újságírónő, aki a 444-nek nyilatkozott. Ezeket a kapcsolatokat nem lehet szankciókkal szétzúzni.

Meg lehet-e buktatni Putyint?

Catherine Belton szerint ez ma igen nehéznek látszik. A hatalom második embere, Nyikolaj Patrusev tábornok olyan erős piramist szervezett meg Moszkvában, hogy csak nagyon kevés esélye lehet bármiféle más erőnek.

Putyin és Orbán kapcsolata? A Financial Times egykori tudósítója, aki most a Washington Postnak dolgozik eredetileg írt erről könyvében, de a végső változatból kihagyta. Hallott olyan pletykákat, hogy Putyin kezében valamiféle kompromittáló dokumentumok vannak Orbánról, de a részletekről nem tud semmit.

Szerinte érdemes lenne utánanézni a Gazprom magyar szerződéseinek is, hisz ezek biztosították a rezsi csökkentés alapját, amely jelentős politikai támogatást jelentett Orbán Viktornak. Tegyük hozzá, hogy a magyar miniszterelnök személyesen is igen szépen profitálhat a magas földgáz árakból hiszen a Svájcban bejegyzett magyar-orosz gáz kereskedő cég szárnyal. A részvényesei között pedig állítólag ott van maga Orbán Viktor is.

Catherine Belton, a Putyin emberei című magyarul most megjelent könyv szerzője mindenesetre ajánlja oknyomozó újságíróknak, hogy nézzenek ennek utána. Ha belegondolunk, hogy miképp tett el láb alól őt bíráló újságírókat Putyin, akkor ez a vállalkozás semmiképp sem tűnik kockázattól mentesnek…

Putyin negyedszer is elnök

0

Putyin a szavazatok 73,9 százalékának megszerzésével nagyarányú győzelmet aratott a választásokon – ezt mutatják az exit poll eredmények. Ezzel újabb hat évre kap megbízást, s nem is akárhogyan. Legutóbb, 2012-ben még a szavazatoknak „csak” a 64 százalékával győzött.

 

A VTsIOM által készített becslés szerint legerősebb kihívója, a kommunista pártbeli Pavel Grugyinyin 11,2 százalékos eredményt ért e, míg a Liberális Demokrata Pártot vezető Vlagyimir Zsirinovszkij a szavazatok 6,7 százalékát szerezte meg. A TV-celeb Kszenyija Szobcsakra pedig a szavazók 2,5 százaléka adta le a voksát. Nagy meglepetés tehát nem született.

A választás során országszerte rengeteg szabálytalanság volt. A Golosz, a választásokat ellenőrző független szervezet jelentése szerint volt olyan szavazóhelység, ahol már nyitás előtt voltak szavazatok az urnákban. Másutt nem engedték be  a megfigyelőket a szavazóhelységbe, voltak buszoztatások is. Csak a kora délutáni órákig az ország 72 régiójából 859 lehetséges szabálysértésről kaptak bejelentést. Ezek közül a legtöbb panasz (170) a megfigyelők jogainak állítólagos korlátozására és a szavazóhelyiségek kialakítására (222) vonatkozott. A legtöbb bejelentés Moszkvából (109), Szentpétervárról (62) és Moszkva megyéből érkezett.

Habár a részvétel már 5 óra előtt jócskán meghaladta az 57 százalékot, nem volt mindenki boldog a választással. Bár valószínűleg még az ellenzők közül sem sokan tették meg azt, amit az az omszki férfi, aki tiltakozása jelül inkább megette a szavazólapot, ezt meg is örökítette és világgá is kürtölte.

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK