Putyin kész tárgyalni Kelet Ukrajnáról az új ukrán elnökkel

0
397
Facebook

Volodimir Zelenszkij telefon beszélt Vlagyimir Putyinnal először azóta , hogy áprilisban megválasztották Ukrajna elnökének. Tárgyalásokat javasolt Putyinnak azokról az ukrajnai tartományokról, ahol a lakosság többsége orosz és melyek szoros kapcsolatba állnak Moszkvával. A tartományok fegyveres erőit Oroszország nyíltan támogatja. Eddig már több mint 13 ezer halottja van a háborúnak Kelet Ukrajnában.

Putyin elnök nemrég kijelentette: az orosz és az ukrán lényegében egy népet alkot! Jellemző, hogy a Kreml közleménye Vlagyimir Zelenszkijnek nevezi Ukrajna elnökét nem pedig Volodimirnak.

Ennek ellenére a Kreml közlése szerint Putyin hajlandó tárgyalni az úgynevezett normandiai formula szerint. Ez azt jelenti, hogy a két érintett félen kívül Németország és Franciaország is részt vesz a tárgyalásokon. Minszkben folytak már ilyen tárgyalások, melyek enyhítették a konfliktust Moszkva és Kijev között, de megoldani nem tudták azt. Putyin a mostani telefonbeszélgetés során jelezte: szeretné, ha az USA és Nagy Britannia is bekapcsolódna később a tárgyalásokba. Az orosz elnök maga is tudja, hogy erre egyelőre kevés az esély, mert mind az Egyesült Államok mind Nagy Britannia szankciókkal sújtja Oroszországot. A Kreml közlése szerint egyelőre szakértői szinte folynak majd a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között azt követően, hogy Volodimir Zelenszkij elnök telefonbeszélgetést folytatott minden oroszok urával, Vlagyimir Putyinnal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .