Putyin kedvenc tábornoka Mariupol hóhéra

0
1302
VKP

Mihail Mizincev vezérezredes a legmagasabb rangú orosz tiszt Ukrajnában. Nem kizárt, hogy ő irányítja az egész hadművelet legfontosabb részét: Ukrajna tengerparti részeinek elfoglalását.

Mariupol kikötője volt az ukrán gabona export bázisa. Putyintól kapta parancsba Mizincev vezérezredes, hogy bármi áron foglalja el a stratégiai fontosságú várost, melynek különben jórészt orosz anyanyelvű lakosai voltak a háború előtt. Mihail Mizincev tábornok, aki Szíriában vívta ki Putyin bizalmát, megértette a parancsot. Nem kell kímélnie a civileket sem. Ezért

személyesen adott parancsot a gyerekkórház bombázására

– állitja az ukrán hírszerzés.

Odessza következik? A legnagyobb kikötőváros meghódítása lehet Putyin következő célpontja. Csakhogy Odessza éppúgy Kijev része mint az orosz történelemnek. Ennek a városnak az elpusztítása saját népe előtt kínos helyzetbe hozhatná Putyint.

A szíriai módszerek

Aleppo városát, amely pedig még a Bibliában is szerepel, a földdel tette egyenlővé az orosz tüzérség és légierő, mielőtt közelharcban végeztek volna a szíriai elit alakulatok az iszlamista lázadókkal. A kezdet kezdetén felszólították a polgári lakosságot a menekülésre: a kétmilliós város nagyjából ki is ürült, de sok család maradt, mert nem hitték el, hogy a huszonegyedik században lehetséges ilyen brutális pusztítás.

Mizincev vezérezredes bizonyította, hogy igen. Asszad elnök mérhetetlenül hálás is az oroszoknak, akik megmentették a hatalmát. Most 15 ezer kipróbált harcost ajánlott Putyinnak. Olyan sziriai elit alakulatokról van szó, melyek brutális harci taktikájukat az iszlamista terroristák elleni közelharcban fejlesztették ki. Ők az alavita kisebbséghez tartoznak mint maga Asszad elnök. A szunnita muzulmánok őket hitetlennek, eretneknek tartják. A fanatikus iszlamista terroristák a családjuk életét fenyegetik, ezért velük szemben minden módszert megengedhetőnek tartanak. Bevetésük Odessza vagy Kijev elfoglalására azt jelentené, hogy Putyin végképp leszámolt azzal: megbékélhet még a Nyugattal.

A sziriai harcosokhoz hasonló csecseneket Putyin hátrébb vonta amíg tartottak a tűzszüneti tárgyalások. Most viszont, hogy Zelenszkij elnök elutasította az oroszok ultimátumát, és Mariupol nem adja meg magát, Putyin utasíthatja kedvenc tábornokát, Mizincev vezérezredest, hogy a Szíriában kipróbált brutális város ostromokkal foglalja el Mariupolt, Odesszát majd Kijevet.

“Ezek rosszabbak mint a nácik voltak”

– nyilatkozták öreg ukránok Mariupolban a BBC munkatársának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .