Kezdőlap Címkék Mihail Mizincev

Címke: Mihail Mizincev

Putyin kirúgta a hadsereg logisztikai főnökét

Dmitrij Bulgakov tábornok a hadügyminiszter helyettese is volt. Mindkét posztjáról menesztették. Az ok a csúfos vereség Kelet Ukrajnában.

Az első igazi ukrán katonai siker azért fáj különösen minden oroszok elnökének, mert már jóval a vereség előtt ő vette át a hadműveletek irányítását Ukrajnában. Kiiktatta a parancsnoki láncból Sojgu hadügyminisztert, aki hiába négy csillagos tábornok, de a hadseregben csak nevetnek rajta hiszen nem ért a hadügyekhez. Putyin kollégája volt a KGB-ben. Sojgu hadügyminiszterről hamar kiderült, hogy alkalmatlan a hadművelet vezetésére Ukrajnában. Sokáig azonban Geraszimov tábornok, a vezérkar főnöke jelentett Putyinnak. Őt kiváló és igen tapasztalt katonának tartják, de minthogy nem szolgált jó hírekkel, ezért félreállították, de még nem váltották le. Dmitrij Bulgakov tábornok viszont repült: ő most az ügyeletes bűnbak.

A logisztika botrányosan szervezetlen Ukrajnában. Ennek egyik oka a tisztikar korrupciója: a parancsnokok mindent eladnak a készletből, amiért a piacon pénzt adnak. Óriási a benzin és a gázolaj fekete piaca, melyet különben az ukrán tisztikar is táplál.

A fegyverellátás is botrányos, ezért terjedhettek el hírek arról, hogy Észak Korea szállít utánpótlást Oroszországnak. Ezt cáfolták ugyan, de jól mutatja, hogy mennyire szorult helyzetbe került az orosz hadsereg, amely több mint féléve harcol Ukrajnában – minden különösebb eredmény nélkül.

Putyin 300 ezer új katonával akarja feltölteni a motivációját elveszett ukrajnai orosz erőket, de nincs elég fegyver. Az interneten keringenek fényképek arról, hogy a behívott katonák lepukkadt második világháborús fegyvereket kapnak.

Putyin ennek ellenére továbbra is nagyon elszánt: az új logisztikai főnök a seregben nem más mint Mariupol hóhéra. Mihail Mizincev azért kapta meg a vezérezredesi rendfokozatot, mert Putyin parancsára szinte a földdel tette egyenlővé Mariupol városát, ahol a háború előtt többségükben oroszok laktak. Putyin most abban bízik, hogy a nép nélkül megrendezett népszavazáson, a helyi lakosság majd arra szavaz, hogy Oroszországhoz kíván tartozni.

Miután a Kremlben pontosan emlékeznek még arra, hogy Ukrajna lakossága a Szovjetunió felbomlása után több mint 90%-ban szavazott a függetlenség mellett, és a féléve tartó háború tönkrezúzta Putyin maradék presztízsét is Ukrajnában, ezért Moszkvában jóelőre elkészítették a választási végeredményt.

Az előre borítékolt eredményt természetesen külföldön senki sem fogadja el. Még Erdogan török elnök, Putyin “barátja” is úgy nyilatkozott, hogy az oroszoknak vissza kell adniuk minden megszállt területet Ukrajnában – beleértve a Krímet is. Törökország a háborúban Ukrajna oldalán áll – erősítette meg Erdogan.

Putyin nem hátrál

Az orosz elnök megtiltotta, hogy csapatai elhagyják Herszon városát holott csaknem teljesen be vannak kerítve, és az ellátásuk akadozik. A New York Times CIA jelentéseket idéz, melyek szerint az orosz csapatok morálja a mélyponton áll Ukrajnában. Kérdés, hogy Mihail Mizincev vezérezredes képes lesz-e megszervezni az ellátást Ukrajnában. Korábban ő brutális csapattisztként szerzett magának hírnevet az orosz hadseregben. Ő adta ki a parancsot Szíriában a 1,5 milliós Aleppo városának elpusztítására illetve Mariupolban hasonlóképp a tüzérségre bízta a rombolást. Mindkét brutális hóhér akciója miatt háborús bűnösként szerepel a hágai listákon. Más dolog egy város elpusztítása és a logisztikai rendszer megszervezése. Elődje 2008 óta állt a posztján. A hírek szerint a korrupt tisztikarból is egy fejjel kimagaslott. Dmitrij Bulgakov tábornokot még nem tartóztatták le. Róla egyelőre annyit közöltek Moszkvában, hogy “más fontos beosztásba kerül.”

Sztálin ugyanilyen szöveggel küldte Tuhacsevszkij marsallt, a szovjet fegyveres erők egykori vezérkari főnökét, vidékre. A pályaudvaron aztán a marsall vagonját lekapcsolták, és őt magát letartóztatták. Hosszas kínzás után “bevallotta”: együttműködött a nácikkal. Kivégezték, sok más magasrangú szovjet tiszttel együtt. Putyin még nem tart itt, de újabb kudarcok esetén újabb bűnbakokra lehet szükség. Most még egy hadügyminiszterhelyettes megteszi, de legközelebb feljebb kell valakit találnia Putyinnak nehogy őt találják meg.

Putyin kedvenc tábornoka Mariupol hóhéra

Mihail Mizincev vezérezredes a legmagasabb rangú orosz tiszt Ukrajnában. Nem kizárt, hogy ő irányítja az egész hadművelet legfontosabb részét: Ukrajna tengerparti részeinek elfoglalását.

Mariupol kikötője volt az ukrán gabona export bázisa. Putyintól kapta parancsba Mizincev vezérezredes, hogy bármi áron foglalja el a stratégiai fontosságú várost, melynek különben jórészt orosz anyanyelvű lakosai voltak a háború előtt. Mihail Mizincev tábornok, aki Szíriában vívta ki Putyin bizalmát, megértette a parancsot. Nem kell kímélnie a civileket sem. Ezért

személyesen adott parancsot a gyerekkórház bombázására

– állitja az ukrán hírszerzés.

Odessza következik? A legnagyobb kikötőváros meghódítása lehet Putyin következő célpontja. Csakhogy Odessza éppúgy Kijev része mint az orosz történelemnek. Ennek a városnak az elpusztítása saját népe előtt kínos helyzetbe hozhatná Putyint.

A szíriai módszerek

Aleppo városát, amely pedig még a Bibliában is szerepel, a földdel tette egyenlővé az orosz tüzérség és légierő, mielőtt közelharcban végeztek volna a szíriai elit alakulatok az iszlamista lázadókkal. A kezdet kezdetén felszólították a polgári lakosságot a menekülésre: a kétmilliós város nagyjából ki is ürült, de sok család maradt, mert nem hitték el, hogy a huszonegyedik században lehetséges ilyen brutális pusztítás.

Mizincev vezérezredes bizonyította, hogy igen. Asszad elnök mérhetetlenül hálás is az oroszoknak, akik megmentették a hatalmát. Most 15 ezer kipróbált harcost ajánlott Putyinnak. Olyan sziriai elit alakulatokról van szó, melyek brutális harci taktikájukat az iszlamista terroristák elleni közelharcban fejlesztették ki. Ők az alavita kisebbséghez tartoznak mint maga Asszad elnök. A szunnita muzulmánok őket hitetlennek, eretneknek tartják. A fanatikus iszlamista terroristák a családjuk életét fenyegetik, ezért velük szemben minden módszert megengedhetőnek tartanak. Bevetésük Odessza vagy Kijev elfoglalására azt jelentené, hogy Putyin végképp leszámolt azzal: megbékélhet még a Nyugattal.

A sziriai harcosokhoz hasonló csecseneket Putyin hátrébb vonta amíg tartottak a tűzszüneti tárgyalások. Most viszont, hogy Zelenszkij elnök elutasította az oroszok ultimátumát, és Mariupol nem adja meg magát, Putyin utasíthatja kedvenc tábornokát, Mizincev vezérezredest, hogy a Szíriában kipróbált brutális város ostromokkal foglalja el Mariupolt, Odesszát majd Kijevet.

„Ezek rosszabbak mint a nácik voltak”

– nyilatkozták öreg ukránok Mariupolban a BBC munkatársának.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK