Peking békítené Amerikát és Észak-Koreát

0
787

„Kína továbbra is azon az állásponton van, hogy nem kell nukleáris fegyver a koreai félszigeten” – áll abban a hivatalos nyilatkozatban, melyet Vang Ji kínai külügyminiszter tett közzé, miközben Amerika és Észak-Korea egymást fenyegeti.

Kim Dzsong Un szerint Donald Trump fenyegetőzéséből kiderül, hogy Észak-Korea helyes úton jár. Az orosz és a kínai diplomácia közben arról győzködi az USA-t, hogy tárgyaljon Észak-Koreával.

A hivatalos amerikai álláspont viszont az, hogy csakis a nukleáris és rakétakísérletek leállítása után kerülhet sor diplomáciai tárgyalásokra az országgal, amely az ENSZ minden eddigi határozatát megszegte.

Donald Trump most újabb szankciókat engedélyezett Észak-Koreával szemben. Ezek már kiterjednek azokra a külföldi bankokra és cégekre is, melyek kapcsolatban állnak a diktatúrával. Ebben elsősorban kínai és orosz cégek érintettek.

Kérdés, hogy háborúhoz is vezethet-e a háborús retorika.

Washingtonban a hadsereg vezetői lebeszélik az elnököt erről. Az amerikai hadsereg rendelkezik ugyan állítólag olyan eszközökkel, amelyek megakadályoznák Észak-Korea válaszcsapását egy esetleges amerikai támadás esetén, de ennek a megoldásnak a kipróbálása a sűrűn lakott térségben meglehetősen veszélyes. Annál is inkább, mivel Dél-Korea fővárosa, a 10 milliós Szöul alig 40 kilométerre van a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonaltól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .