A pápa és a pszichoanalízis

0
295

Ferenc pápa fiatalabb korában heti rendszerességgel egy  zsidó pszichoanalitikus-nőhöz járt, aki „segített tisztázni néhány dolgot”. Ez 42 éves korában volt – olvasható az AP jelentésében, amely egy hamarosan a könyvesboltokba kerülő könyvnek néhány részletéről számolt be.

A könyv szerzője Dominique Wolton francia szociológus, aki vagy tucatnyi alkalommal ült le beszélgetni a pápával. Az AP a La Stampa olasz napilapra hivatkozva azt írja, hogy Ferenc pápa fél évig járt pszichoanalízisre a szakemberhez, aki  a halálán felhívta őt, persze – zsidó lévén –nem utolsó kenetet kért, spirituális párbeszédet folytatott vele.

A Pápa a könyvhöz készült interjúkban többször beszélt arzokról a pozitív hatásokról, amelyeket a nők gyakoroltak az életére. A többi között azt is mondta:

„Azok, akiket én ismertem, nagyon sokat segítettek nekem, amikor szükségem volt tanácsra.”

A most 80 éves Ferenc pápa beszélt arról is, hogyan érzi ma magát:

„Szabadnak érzem magam. Tény, ketrecben vagyok itt, a Vatikánban de nem szellemileg. Semmi nem ijeszt meg.”

De vannak, akik zavarják, a többi között „a merev papok, akik félnek kommunikálni. Ez egyfajta fundamentalizmus. Akármikor, amikor ilyen merev emberrel találkozom, különösen, ha fiatal az illető, azt mondom magamnak, hogy beteg emberről van szó.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .