Pácban Elon Musk: miért nem kapták meg a megígért bónuszt az X munkatársai?

0
686
x.com

Elon Musk 2022 októberében vette meg a Twittert, melyet azután átkeresztelt X-nek. A cég megígérte az éves bónusz kifizetését, de mindmáig nem tette meg. Egy bíró úgy döntött: jogos a kérés, a dolgozók perelhetik az X-et.

“Kalifornia állam törvényei szerint az ígéret az éves bónusz kifizetésére jogszerű szerződés volt, ezért a per jogos” – hangsúlyozta Vince Chabria bíró. A pert egy olyan igazgató

kezdeményezte, aki májusban otthagyta az X-et. Nemcsak a saját bónuszáért perel hanem minden olyan munkatársért, akinek megígérték az évvégi prémiumot, de Elon Musk nem fizette azt ki. Miért nem? Mert arra hivatkozik, hogy csak szóban ígértek bónuszt a dolgozóknak, de nincsen róla papír. Csakhogy a dolgozók már 2022 áprilisában megtudták, hogy Elon Musk meg akarja venni a Twittert, és folyamatosan ostromolták a főnökséget: mi lesz a beígért éves bónusszal? A főnökség letette a nagyesküt, hogy a tervezett bónusz felét akkor is megkapják, ha Elon Musk lesz a tulaj. Októberben vette meg a Twittert a dollár milliárdos dél-afrikai vállalkozó, és a főnökség folyamatosan azt állította: a munkatársak megkapják az éves bónusz felét! Az igazgató épp ezért lépett ki a Twitterről, ahonnan Elon Musk egyre másra rúgta ki az embereket.

500 millió dollárról van szó

Ennek a pernek a kapcsán csak több mint 5 millió dollárt  említ a New York Times, de a Business Insidernek a panaszosok ügyvédje azt állította, hogy “több tízmillió dollárt tesz ki a ki nem fizetett bónuszok összege az X-nél.” Arról van szó ugyanis, hogy többezer munkatársnak ígértek évvégi bónuszt a Twitternél 2022-ben. A Forbes úgy tudja, hogy folyamatban van egy olyan per is az X ellen, melyben több mint 5000 munkatárs 500 millió dollárt követel Elon Muskon.

Az Egyesült Államokban az a szokás, hogy általában a következő év első negyedévében fizetik ki az előző évi bónuszt. Elon Musknak az volt a híre, hogy amint megvesz egy céget, akkor kirúgja a munkatársak jelentős részét. A főnökség azért ígérte meg a bónusz felét mindenkinek nehogy tömegesen dezertáljanak a dolgozók, és a Twitter esetleg leálljon emiatt. Elon Musk hírnevéhez méltóan szerepelt a megvásárolt cégnél: több mint ezer munkatársat rúgott ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .