Öt arab külügyminiszter találkozik Blinkennel szombaton

0
763
twitter.com

Jordánia, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar külügyminisztere szombaton Ammanban találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy megvitassák az Izrael-Hamász háborút – írja az al Arabiya News.

A jordán külügyminisztérium pénteki közleménye szerint a Palesztin Hatóság képviselője is csatlakozik a megbeszélésekhez, amelyek „a régió biztonságát fenyegető veszélyes eszkaláció következményeire összpontosítanak”.

A miniszterek a megbeszélések során hangsúlyozzák:

„azonnali tűzszünetet, humanitárius segélyek szállítását és a térség biztonságát veszélyeztető állapotromlás megfékezésére irányuló arab álláspontot”

– olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Izrael a levegőből támadta Gázát, ostromot hajtott végre és szárazföldi támadást indított, globális riadalmat keltve az enklávéban uralkodó humanitárius körülmények miatt, az élelmiszerhiány miatt, az egészségügyi szolgáltatások összeomlásával és a civilek halálos áldozatainak száma meghaladta a 9000-et.

Blinken, aki pénteken érkezett, miután korábban találkozott az izraeli vezetőkkel, azt mondta, hogy az Egyesült Államok eltökélt abban, hogy a konfliktusnak nincs második vagy harmadik frontja. Arra is felhívta Izraelt, hogy tegyen lépéseket a gázai civilek védelme érdekében.

Az arab miniszterek találkozót tartanak a Blinkennel folytatott megbeszéléseik előtt diplomáciai törekvésük részeként, mert lobbizni akarnak a nagyhatalmaknál, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre, hogy fejezze be katonai hadjáratát.

„Ez a koordinációs találkozó része azon erőfeszítéseiknek, hogy véget vessenek a humanitárius katasztrófát okozó izraeli háborúnak a gázai övezetben”

– áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .