Országossá válik az e-töltőkút-hálózat

0
962

Hamarosan országossá válhat az elektromos töltőkutak hálózata – közölte az állami közműholding. Jelenleg a töltések zöme otthon vagy mélygarázsokban történik, ezen akar változtatni az áramszolgáltatást is végző közműcég. A jövőbeli ár még nem ismert.

Elindítja az országos elektromos töltőállomás-hálózat telepítését a NKM Nemzeti Közművek Zrt. Az állami holding stratégiai célja, hogy a hazai e-mobilitás meghatározó szereplőjévé váljon országos autótöltő-hálózatával. Az önkormányzatokkal együttműködve az év végéig jelentős számú e-töltőt szeretnének telepíteni, így

hamarosan az egész országot lefedő hálózat jöhet létre.

A társaság a publikusan kihelyezett töltőkön kívül meghatározó szerepet kíván betölteni az üzleti és az otthoni töltések piacán is. Jelenleg ugyanis Magyarországon főleg vállalatok vásárolnak elektromos autót, mégis a töltések 80-85 százaléka otthon vagy mélygarázsokban történik, 5 százaléka villámtöltőkkel az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon, a többi közterületen.

Mindeközben még ma sincs pontos dátuma annak, hogy mikor válnak fizetőssé a már meglévő és most ingyenes e-töltőkutak. A gazdasági tárca korábban az év végére ígérte a törvényjavaslatot. Az sem dőlt el, hogy valóban jövedéki adós termék lenne-e az autókba szánt villamos áram, amelyet elsősorban környezetvédő szervezetek elleneznek.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .