Orosz tudós Németországban kémkedett

0
1175
Ariane

Vádat emeltek egy bizonyos Ilnur N. ellen, aki Bajorországban kutatott, és az Ariane európai rakéta programról továbbított információkat az SZVR-nek, az orosz hírszerzésnek.

Az orosz tudós 2500 eurót kapott készpénzben a moszkvai hírszerzéstől – állapitja meg a vádirat, melyről a közszolgálati Deutsche Welle számolt be. Ilnur N-t tavaly júniusban tartóztatta le a kémelhárítás Németországban.

A vádirat szerint 2019 óta továbbított titkos tudományos információkat az SZVR-nek.

A vádiratban nincsen benne, hogy melyik egyetemen kutatott az orosz tudós,  de letartóztatásakor a dél-németországi Augsburgi Egyetem dolgozott.

A bíróságnak most azt kell eldöntenie, hogy pert rendez-e vagy más megoldást keresnek. Egy kémper megnehezítené az amúgy is meglehetősen problematikus német-orosz kapcsolatokat. A német kormány nemrégiben közölte , hogy amennyiben az orosz csapatok megindulnak Ukrajna ellen, akkor nem kap engedélyt a működésre az Északi áramlat kettő földgáz vezeték, amely közvetlenül Oroszországból hozná az energia válság idején felértékelődött energiahordozót  Németországba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .