Orbáni retorikával Varsóban Orbán nélkül

0
109

Lengyel-olasz-tengelyt hirdetett meg Matteo Salvini Varsóban. A két belügyminiszter az „új európai tavaszt” az Orbántól hallott szavakkal jellemezte, de a magyar miniszterelnökről szót se ejtettek az EU „reformját” ismertetve.

Lengyelország és Olaszország az új európai tavasz hősei lesznek, a májusi európai parlamenti (EP) választások után új európai egyensúly megteremtésére törekednek – jelentette ki szerdán Varsóban Matteo Salvini. Az olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter meghívására érkezett Varsóba.

Az MTI tudósítása alapján az Orbán Viktor által rendszeresen hallott tartalom és megfogalmazás, szófordulatok köszöntek vissza a sajtótájékoztatón.

– Európában éveken át a francia-német-tengely volt túlsúlyban, Varsó és Róma azonban „új európai egyensúly” megteremtésére törekszik.

– Ennek érdekében Salvini szeretné, ha létrejönne egy „lengyel-olasz-tengely”.

– Az „új európai tavasz” során „a valódi európai értékek reneszánsza jön”, “kevesebb lesz a pénzügy és a bürokrácia, több a munka és több a családügy, és mindenekelőtt több a biztonság”.

– A két ország közös tervet dolgoz ki, mely

„friss vérrel, új erővel, új energiával”

erősíti meg Európát.

– Salvini szerint a lengyelek többször arról beszéltek, hogy Európának vissza kell térnie identitásához, a zsidó-keresztény gyökereihez. Ezt Brüsszelben „őrült módon elutasítják, és elutasítják a család értékét is”.

– Az EP-választások után egy olyan európai közösség kezd formálódni, mely

„más ütemben, más irányba vezet mindnyájunkat, mint a ma a bürokraták által irányított Európa”.

– Lengyelország és Olaszország semmiképpen sem készül az EU elhagyására. „Akik abban reménykednek, hogy szélsőséges, Európa-ellenes pozícióba szorítanak bennünket, csak annyit mondhatunk: ez lehetetlen vállalkozás” – mondta Salvini.

– „Olyan reformot akarunk, hogy az EU az állampolgárokhoz álljon közelebb, és kevésbé az elithez”.

– Gondoskodni kell Európa „széles értelemben vett belső és külső” biztonságáról, mindkét ország az EU határországának számít, e téren hasonló problémáik és tapasztalataik vannak „a nyilvánvaló különbségek mellett” (Olaszországban Lengyelországban éppúgy nincsenek menekültek, mint Magyarországon).

– Salvini soha nem egyezik bele újabb migránsok befogadásába, majd aláhúzta: fel kell gyorsítani a bevándorlók már folyamatban lévő visszatoloncolását Európából.

A magyar állami hírügynökség tudósítása alapján a két politikus egyetlen szót se ejtett arról, hogy ebben az „uniós reformban” szerepet szánnak a magyar kormánynak is.

Ebben szerepe lehet annak, hogy a lengyel kormánypárt (PiS) és a Salvini-féle Északi Liga az Európai Parlament két erősen euroszkeptikus pártcsaládjának, az Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve a Nemzetek és Szabadság Európája frakciónak tagja, a Fidesz pedig az Európai Néppárténak.

A magyar miniszterelnököt az ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselője, Mariusz Witczak
hozta szóba. Szerinte az egyeztetés célja „az EU szétverése”, és a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt „kétségtelenül újabb egzotikus szövetséget épít”. A PiS szövetségesei közé sorolta többek között a Brexitre készülő Egyesült Királyságot, a „Putyin-párti Orbán Viktort”, valamint a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi nevén Nemzeti Front) élén álló Marine Le Pent.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..