Orbán Viktor külföldről finanszírozza a magyar válságkezelést

0
1883
Facebook/CTK

Magyarország 2 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket, melyeket le is jegyeztek vagyis a kibocsátás sikeres volt – írja a New York-i Bloomberg.

Orbán Viktor 2010 után szabadságharcot indított a külföldi tőke ellen, kipaterolta a Nemzetközi Valutaalapot. Jelentősen csökkent a magyar állam deviza adóssága – egészen a mostani korona vírus válságig. Most viszont drámai mértékben változott a helyzet, és ezt érzékelte a magyar miniszterelnök is. Aki ugyan továbbra is sokat beszél a szuverenitásról, de közben meg kívánja négyszerezni a nemzetközi pénzpiacokról bevont tőkét a magyar gazdaságba.

Mi lesz az államadóssággal?

Európában mindenütt figyelmen kívül hagyják azt a 3%-os határt, melyhez Németországban a legutolsó percig ragaszkodtak. Angela Merkel kancellár ugyanakkor jelezte, hogy a válság kezelése elsőbbséget élvez: ha kell, akkor a költségvetés hiánya túllépheti a GDP 3%-át. Minden bizonnyal túl is lépi ezt a határt Európában, mert idén a GDP várhatóan mindenütt csökken miközben a kormányok milliárdokat költenek arra, hogy megmentsék a gazdaságot az összeomlástól.

Ebben az új helyzetben változott meg Orbán Viktor gazdaságpolitikája miután a miniszterelnök tisztában van a globális gazdaság realitásaival – állapítja meg a Bloomberg, mely szerint idén a magyar költségvetés hiánya elérheti a GDP 5%-át miközben a járvány előtt 2,7%-ot terveztek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .