Orbán pórul járhat a kínai vakcinával

0
1711
SinoPharm

A párizsi Le Monde szerint a magyar miniszterelnöknek valamilyen módon meg kell hátrálnia a SinoPharm kínai vakcina ügyében miután maguk a kínaiak is elismerték, hogy annak hatékonysága nem ér fel a nyugati oltóanyagokkal. Csakhogy Orbán Viktor saját magát is SinoPharm vakcinával olttatta be, és ezzel a kínaiak reklám arcává vált.

A magyar miniszterelnök azzal indokolta meg a kínai és az orosz vakcinák importját, hogy az EU nem szállít eleget. Csakhogy

a második negyedévben 20 millió uniós vakcina szállítmány érkezhet Magyarországra, és ez bőven elég a magyar a lakosságnak.

Közben pedig kiderült: az oltások nem védenek meg a fertőzéstől, sokan kerültek kórházba azok közül is, akik vakcinát kaptak.

A piszkos anyagiak

Sokan úgy vélik, hogy a magyar miniszterelnök és környezete azért forszírozta a kínai vakcina importot, mert nagy üzletet látott benne. Éppúgy mint korábban a lélegeztető gépekben, melyeket sokszor túlárazottnak tartottak. A magyar kormány 5 millió vakcinát rendelt Pekingtől darabonként 30 dollárért. Ez egyáltalán nem olcsó, másutt a kínaiak olykor lementek 20 dollár alá is.

Ami még kevésbé érthető: a nagyszabású kereskedelmi ügyletet egy olyan nemrég alakult offshore cég bonyolította le, amelynek soha semmilyen gyakorlata nem volt ebben. Viszont nyilvánvalóan be van kötve a miniszterelnökhöz illetve annak környezetéhez.

Így néhányan nagy pénzekhez juthatnak miközben a magyar kormány vígan folytathat negatív kampányt Brüsszellel szemben: mondván miattatok kellett kínai és orosz vakcinát vásárolni.

Az amerikai oltóanyagok minőségi előnyét minden szakértő elismeri.

A magyar kormány szempontjából viszont probléma lehet a szigorú ellenőrzés: ott nemigen lehet üzletet csinálni ebből!

Propaganda és valóság

Miközben tombol a koronavírus járvány harmadik hulláma, a hivatalos propaganda szinte kizárólag az oltási kampány sikereivel foglakozik. Annak ellenére, hogy a vírusjárvány halottjainak a száma immár meghaladja a 24 ezret! Naponta több mint kétszázan halnak meg, és ezzel Magyarország az elsők között áll a világon – a lakosság arányához viszonyítva.

Orbánnak jövőre a választópolgárok elé kell állnia, és nem sokat eredményt tud felmutatni. Az életszínvonal jó esetben eléri majd a 2019-est.

Marad tehát a propaganda, amely sikerekről beszél akkoris, ha Magyarország kudarca a járványkezelésben mindenki előtt világos, aki a tények alapján ítéli meg a helyzetet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .