Olcsó antidepresszáns mint Covid gyógyszer?

0
360
ms.sainte-anastasie.org

Egy olcsó antidepresszáns csökkentette a kórházi kezelés szükségességét a magas kockázatú COVID-19-ben szenvedő felnőttek körében egy olyan tanulmányban, amely olyan meglévő gyógyszerekre vadászott, amelyek felhasználhatók a koronavírus kezelésére – írja az AP News.

A kutatók tesztelték egy a depresszió és a rögeszmés-kényszeres betegség kezelésére használt tablettát, mert ismert volt, hogy csökkenti a gyulladást, és ígéretesnek tűnt a kisebb vizsgálatokban.

Az eredményeket megosztották az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetével, amely kezelési irányelveket tesz közzé, és reménykednek az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában.

Ha a WHO ezt javasolja, akkor széles körben elterjedté válhat a gyógyszer elsősorban  sok szegény országban.

“Reméljük, hogy ez sok életet fog megmenteni.”

A fluvoxamin nevű tabletta 4 dollárba kerülne a teljes COVID-19 kúrára. Összehasonlításképpen, az antitest IV kezelések körülbelül 2000 dollárba kerülnek, a Merck kísérleti vírusellenes tablettája pedig a COVID-19 ellen körülbelül 700 dollárba kerül kúránként. Egyes szakértők azt jósolják, hogy végül különböző kezeléseket fognak alkalmazni a koronavírus elleni küzdelemben.

A kutatók közel 1500 brazil betegen tesztelték az antidepresszánst, akik nemrégiben fertőződtek meg koronavírussal, és akiknél más egészségügyi problémák, például cukorbetegség miatt fennállt a súlyos betegségek kockázata. Körülbelül a fele otthon szedte az antidepresszánst 10 napig, a többiek hamis tablettát kaptak. Négy hétig követték őket, hogy megnézzék, kik kerültek a kórházba, vagy töltöttek el hosszabb időt a sürgősségi osztályon, amikor a kórházak megteltek.

A gyógyszert szedő csoportban 11%-uk szorult kórházi kezelésre vagy hosszabb sürgősségi tartózkodásra, szemben a hamis tablettákat szedők 16%-ával.

Lancet Global Health folyóiratban szerdán közzétett eredmények olyan ígéretesek voltak, hogy a tanulmányt figyelemmel kísérő független szakértők javasolták a korai leállítást, mert az eredmények egyértelműek voltak.

Továbbra is kérdéses a legjobb adagolás, hogy az alacsonyabb kockázatú betegeknek is előnyösek-e, és hogy a tablettát kombinálni kell-e más kezelésekkel.

Az olcsó generikus gyógyszer és a Merck COVID-19 tabletta különböző módon hatnak, és „kiegészíthetik egymást”.

A hónap elején a Merck felkérte az Egyesült Államok és Európa hatóságait, hogy engedélyezzék vírusellenes tablettáját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .