Nőttek a politikusi vagyonok

0
7869

A mezei képviselők általában szerényen gyarapodtak, néhány kivétellel. Változatlanul rengeteg a különféle ingatlan, és sokak megtakarítása lett több egy év alatt. Orbán most is alig bír megtakarítással.

Az éjfélig leadott képviselői vagyonnyilatkozatok tanúsága szerint Orbán Viktor vagyoni helyzete lényegében nem változott, megtakarítása lett több: az egy évvel korábbi bő 900 ezer forint 400 ezerrel nőtt. A kabinetirodáját vezető Rogán Antal miniszter ingatlanhelyzete nem változott, megtakarítása viszont igen: 2018-ban 39 millióra duzzadt egy év alatt szűk 700 ezer forintról. Rogánnál is előkerül a teljesen ellenőrizhetetlen tartozás magánszemélynek: 18 millióval. A korábbi években elhíresült találmánya egy digitális aláírásra vonatkozó fejlesztésből tavaly 42 millió bevétele volt. Nincs nyoma az ajándék-repülések értékének.

Lázár János már csak „egyszerű” képviselő, de vagyona egyre nagyobb.

Tavaly szerzett tulajdonrészt a patinás Divatcsarnokot fenntartó projektvállalkozásban, és „legalizálta” addig is tudott részesedését a hírhedett batidai vadászkastélyban. Mindezek mellett szinte megszámlálhatatlan erdő, mező, szántó van a család nevén. Tavaly vásárolt egy majdnem 100 négyzetméteres lakást a XIII. kerületben, s lett egy 5-ös BMW-je. Harmincmilliós tartozást vissza is fizetett 2018-ban, a megmaradt 55 millió csaknem felével ő is magánszemélynek „lóg”.

A parlament elnöke, Kövér László anyagi helyzete lényegében nem változott. Egy ház Szigetszentmiklóson és egy Skoda Superb, 10 milliós banki hitel. Szijjártó Péter külügyminiszternek tavaly nem sikerül csökkentenie a szüleivel szembeni 30 milliós tartozást (amit akkor kapott, amikor szinte a semmiből vett egy 167 milliós villát), minimális, 2,5 milliós befektetési megtakarítása van, banki tartozása viszont milliókkal növekedett.

Szinte semmi mozgás Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél is: ugyanaz a két karcagi és fővárosi ingatlan, csaknem 7 milliós megtakarítás, pár milliós tartozását viszont nagyrészt visszafizette.

Változatlanul a leggazdagabb képviselők egyike Seszták Miklós,

aki tavaly tavaszig a fejlesztési tárcát vezette. Megtakarításai meghaladják a 370 milliót, ingatlanai azonosak a 2017-essel. Sesztákhoz hasonlóan ügyvédi iroda tulajdonosa a tavaly képviselővé vált Bajkai István, akinek közismert az Orbán családhoz fűződő ügyvédi kapcsolata. Irodájából 161 milliós jövedelme volt, emellett ingatlanjai vannak.

A fényűző vadászataival ismertté vált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és KDNP-elnök ingatlanjai megegyeznek az egy évvel korábbival, megtakarítása alig 5 milliós.

Az ajándékba kapott vadászutak nincsenek feltüntetve a bevallásban.

A nagyot szakítók közé sorolható Bánki Erik. Több, mint százmilliós osztaléka volt két erdélyi cégéből, és vásárolt különböző földeket. Igaz, tartozása is sok (250 millió), amiből 28 millió magánszemélytől kapott pénz.

A polgármesterséget a képviselőségre cserélő Kocsis Máté frissen gyarapodott (felerészben) egy 683 négyzetméteres lakóházzal a VIII. kerületben. Említésre érdemes vagyona nincs, de itt ő a kölcsönző: 28 milliós kölcsönt adott a családban.

Tavaly kiesett a pikszisből Simonka György,

és már büntetőeljárás zajlik vele szemben bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. Ez a változás meg is látszik anyagi helyzetén. A békés megyei „erős embernek” változatlanul tulajdonában van a korábbi két ingatlan, de készpénze harmadára, 500 ezerre zsugorodott, 400 ezres kintlevősége pedig alig 5660 (!) forintra. A már ismert 85 milliós a kezességvállalás miatti teher viszont változatlanul nyomja a vállát.

Némi túlzással egy fél faluval lett gazdagabb Czunyiné dr. Bertalan Judit korábbi oktatási államtitkár.

Tavaly 17 ingatlant örökölt,

mindet szülőfalujában, Bokodon. Az apró településen lettek szőlői, legelői és beépítetlen telke, továbbá egy lakóháza.

Az ellenzéki padsorokban sok változás nincs. Változatlanul

a legvagyonosabb képviselő az LMP-s Ungár Péter,

bár a családi cégben, az édesanyja, Schmidt Mária által többségében tulajdonolt ingatlanhasznosító társaságban lévő részét tavaly bizalmi vagyonkezelőnek adta át.

Jól hozott 2018 Gyurcsány Ferencnek is. A DK-elnök tavaly

csaknem 300 millió osztalékot vett ki a családi Altus nevű cégből.

Sneider Tamás (Jobbik-elnök), az Országgyűlés alelnökének nincs megtakarítása. Másokhoz hasonlóan inkább ingatlanokban, mezőgazdasági területekben van a vagyona. Lakóingatlanai vannak Molnár Zsoltnak (MSZP), Gréczy Zsoltnak (DK). A Jobbikból tavaly kiszállt Volner Jánosnak azonban semmi ilyen nincs a nevén. Tartozik viszont pár millióval magánszemélynek.

Szinte nincstelennek látszik az MSZP-Párbeszéd listáján bejutott, majd onnan gyorsan kilépett független, Bősz Anett (Liberálisok). Diákhitel-tartozáson (1,8 millió) kívül semmit se írt be a vagyonnyilatkozatba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .