NATO-főtitkár : Európát is veszélyeztetik az észak-koreai rakéták

0
309

Jens Stoltenberg látogatást tesz Japánban és Dél Koreában. Ebből az alkalomból a Jomiuri Shimbun című japán lapnak úgy nyilatkozott, hogy az észak-koreai interkontinentális rakéták immár a NATO európai tagállamait is elérik. Ezért fenyegetést jelentenek, amellyel számolnia kell az észak-atlanti szervezetnek.

Jim Mattis amerikai hadügyminiszter a hétvégén Dél Koreában tárgyalt és kijelentette: nem akarnak háborút, de Észak-Korea egyre növeli csapásmérő erejét, és ez veszélyes irányt vehet.

“Sosem fogadjuk el, hogy Észak-Korea nukleáris hatalom legyen!”

– erősítette meg a régi washingtoni alapelvet. Ugyanakkor jelezte: nem akarnak háborút, de ha Észak-Korea nukleáris csapással próbálkozna, akkor masszív ellencsapással kell számolnia. Azt nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent. Donald Trump korábban kijelentette, hogy ebben az esetben az USA eltünteti Észak Koreát a térképről.

A szavak háborúja tehát tovább folytatódik Washington és Phenjan között. Közben pedig mindenki tudja, hogy az ifjú diktátor nem fog leállni: atomhatalommá akarja tenni Észak Koreát, mert azt gondolja, hogy így egyenrangú félként tárgyalhatna Donald Trumppal a Fehér Házban. Az USA egyelőre hallani sem akar erről.

Közben Kína és Oroszország azt tanácsolja Trumpnak: tárgyaljon Észak Koreával. Csütörtökön Trump telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Először is gratulált neki ahhoz, hogy a kommunista párt kongresszusán újjáválasztották. Szóba került Észak-Korea is. Később erről Trump annyit mondott, hogy Kína segíti a válság megoldást, de Oroszország inkább hátráltatja.

Trump szemmel láthatóan még nem tudja, hogy miképp kezelje az észak-koreai problémát, de hamarosan kezdődő ázsiai körútja során kiderül majd: mit akar az USA a világnak azon a részén, melyet Barack Obama a huszonegyedik század legfontosabb régiójának nevezett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .