Nagy üzlet az arany útlevél az Európai Unióban

0
167
Petar Harlampiev irányításával ezer számra adtak ki engedélyeket

Honosítás vagy vásárlás útján ezrek szereznek útlevelet vagy letelepedési engedélyt az Európai Unióban – írja a Deutsche Welle, mely összeállítást szentel az ügynek.

 

Bulgáriában letartóztatták azt a neonáci politikust, aki a szófiai Honosítási Hivatal élén állt. Petar Harlampiev irányításával ezer számra adtak ki engedélyeket macedón, moldovai és ukrán állampolgároknak, akiknek semmilyen bolgár ősük sem volt. Viszont letették a kenőpénzt, és cserébe megkapták az igazolást bolgár őseikről. Ezzel pedig jogosulttá váltak az állampolgárságra és az uniós útlevélre.

Hasonló a helyzet Magyarországon és Romániában is- írja a német közszolgálati portál.

Romániába elsősorban Molodovából és Ukrajnából akarnak ily módon bejutni. Magyarországon Romániából, Szerbiából és Ukrajnából érkeznek kérelmek az állampolgárságra. Minthogy Románia uniós tag, ez nem okoz oly nagy problémát, bár egyelőre az ország nem tagja a schengeni övezetnek. Ukrajna és Szerbia viszont biztonsági kockázatot jelenthet – állapítja meg a Deutsche Welle.
„Jellemző, hogy miközben a kormány azt hangsúlyozza, hogy milyen nagy gondot jelentenek a migránsok biztonsági szempontból, addig erre a honosítás során nem ügyel”- mondta Pethő András, a Direkt 36 munkatársa a Deutsche Wellenek. A politikai haszonszerzés ilyenkor csak az egyik cél. Sokkal fontosabb ennél az a 28,5 milliárd dollár, amennyi az arany útlevelek rendszere hozott a kasszába – állapította meg a Transparency International, mely az elmúlt tíz év adatait vizsgálta.

Minthogy a legalitás és a törvénytelenség határai meglehetősen elmosódottak ezen a területen, ezért számtalan korrupt államhivatalnok gazdagodik ilyen módon az uniós tagállamokban. Mindez aláássa a jogállamba vetett bizalmat, amely sok uniós tagállamban amúgy sem nagyon erős. Ráadásul olyan országokból érkezhetnek új uniós „polgárok”, ahol a jogállamot hírből sem nagyon ismerik. A Közel Keletről vagy épp az egykori Szovjetunió területéről érkezett új uniós polgárok azután magukkal hozzák hazai módszereiket vagyis a korrupció is növekedhet az érintett uniós tagállamokban.

Az Európai Unió brüsszeli központja többször is megpróbált utánanézni ezeknek az ügyeknek, de minthogy alapjában nemzeti hatáskörről van szó, ezért nem sokat tehet. A honosítási és arany útlevél biznisz pedig vígan megy tovább az Európai Unió minden második tagállamában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..