Müncheni biztonságpolitikai konferencia: az EU él és virul

0
418
youtube.com

Legalábbis ez a véleménye a konferencia szervezőjének, Wolfgang Ischingernek, aki a DW közszolgálati televíziónak nyilatkozott. A müncheni biztonságpolitikai konferencián nem vesz részt Emmanuel Macron elnök pedig ő Németország első számú partnere.

“A francia elnök már hetekkel korábban jelezte, hogy naptár problémák miatt nem tud eljönni most Münchenbe. Ennek semmi köze sincsen azokhoz a vitákhoz, melyek az utóbbi napokban kialakultak Párizs és Berlin között a Nord Stream 2 gázvezeték miatt.”- hangsúlyozta Wolfgang Ischinger, aki korábban Németország nagykövete volt Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban.

Francia-német kompromisszum a gázvezeték ügyében

Trump elnök, aki ezerrel fúrja a Nord Stream 2 gázvezetéket, szeretné lefújni  az egészet mondván: függővé teszi Németországot az orosz földgáztól. Az Európai Unió pedig azt szeretné, hogy szigorú szabályai a gázvezetékek építésére terjedjenek ki az offshore vezetékre is. Ide tartozik a Nord Stream 2 gázvezeték is, mely a Balti tenger mélyén hoz földgázt Oroszországból. Németország ellenzi az uniós tervet, mert ez megnehezítené a Nord Stream 2 megépítését. Pénteken kompromisszum született: az építkezés folytatódhat és fennmaradt a jó viszony Berlin és Párizs között.

A multilaterális egyezmények továbbra is fontosak

Ezt hangsúlyozta Wolfgang Ischinger, aki ezt a témát tette meg a müncheni biztonságpolitikai tanácskozás fő vitapontjának. Ez nyílt szembenállást jelent Donald Trump álláspontjával, aki ragaszkodik a kétoldalú megállapodásokhoz nyilvánvalóan azért, mert ott jobban érvényesítheti az USA erejét. Ezzel szemben Németország és Franciaország mint az EU vezető hatalmai továbbra is hisznek a sokoldalú egyezményekben.

Az EU a brexit után is a világ egyik legfontosabb gazdasági ereje marad – hangsúlyozta Wolfgang Ischinger, aki a müncheni biztonságpolitikai értekezlet megnyitása alkalmából nyilatkozott a Deutsche Welle közszolgálati portálnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .