Mit keresnek a magyar katonák Maliban?

0
1568
Facebook

A magyar honvédség külföldi missziói gyakran életveszélyesek ugyanakkor az eredményességük ugyancsak kérdéses. Afganisztánból például 20 év után vonultak ki a külföldi békefenntartó erők, hogy utánuk visszajöjjenek a tálibok.

A magyar honvédség Maliban vállalt szerepet: a katonák a harcokban nem vesznek részt, a kiképzésben viszont igen. Benkő Tibor honvédelmi miniszter erről így nyilatkozott a minisztérium portálján:

„Akárcsak Afganisztánban vagy a Balkánon, a kulturális és vallási különbségek ebben a térségben is sok feszültséget eredményeznek. Minden problémát a keletkezési helyén kell orvosolni, hogy aztán később ne Európában kelljen kezelni ezeket a nehézségeket.”

Maliban az Európai Unió fegyveres erőinek keretében vesznek részt a helyi csapatok kiképzésében a magyar honvédség tisztjei és katonái. Korábban francia csapatok tartották fenn a rendet, akik az iszlamista rendszert megdöntötték.

Líbiai hatás

2011-ben Kadhafit, Líbia diktátorát 42 éves uralom után, saját népe darabokra tépte – nyugati világ lelkes támogatásától kísérve. Kadhafi tuareg segéd csapatai kivonultak Líbiából Maliba, ahol az ország északi részén szintén tuaregek élnek. Ők az úgynevezett kék emberek. Algériából megérkezett az Al Kaida helyi fegyveres ereje, amely a tuaregekkel együtt megteremtette az iszlám államot Mali északi részén. Őket győzték le a francia csapatok, akiket Mali kormánya hívott be.

Wagner hadsereg

Mali új vezetése összetűzésbe keveredett a franciákkal, és ezért az oroszokhoz fordult. Putyin kapva kapott az alkalmon, és Maliba küldte a Wagner hadsereg katonáit. Ez a magán hadsereg az orosz fegyveres erők elit alakulatainak kiszolgált veteránjaiból áll. Putyin parancsait követik, de ezért kiemelt zsoldot kapnak. Jelen pillanatban ők a Maliban működő hadsereg hivatalos kiképzői. Párizs emiatt többszöris tiltakozott, de az orosz diplomácia erről nemigen vett tudomást mondván, hogy magánhadseregről van szó.

A Wagner hadsereg nemcsak Maliban, de Libiában és a Közép Afrikai Köztársaságban is igen aktív. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ez az afrikai kivándorlók egyik legfőbb útvonala Európa irányában.

Kadhafi diktatúrája a migráció elleni küzdelem védőbástyája volt. Az embercsempészeket Kadhafi idejében elevenen megnyúzták az oázis közepén.

Putyin azért akarja kontrollálni a migráció útvonalait, hogy ezzel is zsarolni tudja az Európai Uniót. Belarusz és Lengyelország határán próbálták ki ezt a módszert.

Kérdés, hogy az Európai Unió fegyveres ereje – benne 80 magyar katona – mit tehet ez ellen Maliban?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .