Mit keres Orbán Gazsi Csádban?

0
1016
x.com

Olajat és uránt – legalábbis a miniszterelnök fia ezzel indokolta meg a katonai missziót az afrikai országban. 200 honvéd szolgál majd a csádi misszióban, de egyelőre a jelentkezés nem jelent elsöprő rohamot, ezért kérdés, hogy mikor kezdheti meg munkáját a magyar katonai misszió, melynek összekötő tisztje a csádi hatóságokkal nem más mint Orbán Gáspár őrnagy.

A VSsquare szerint a miniszterelnök fia az új Nemzetbiztonsági Tanácsban a kényes diplomáciai ügyek felelőse. Ennek első fecskéje a csádi misszió. Orbán Gáspár állítólag őszintén hisz abban, hogy ilyen távoli missziók hozzájárulnak ahhoz, hogy növekedjen Magyarország presztízse külföldön, és egyáltalán nem mellesleg “bombaüzlet” is legyen belőle. Ez persze a fedő szöveg,

a lényeget a papa, Orbán Viktor Putyin orosz elnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélhette meg.

A Nyugat ki, az oroszok és a kínaiak bevonulnak Afrikába

Az elmúlt hetekben a Szahel övezet koldusszegény államaiban egymás után jelentették be, hogy távoznak a francia illetve az amerikai katonák, és érkeznek a Wagner hadsereg orosz zsoldosai. Putyin zsoldos hadserege immár önfenntartó, mert az orosz elnök közölte velük: az ukrajnai háború miatt immár nem tudja finanszírozni őket. A leleményes Wagner zsoldosok szponzorok után néztek Afrikában: megtalálták a helyi diktátorokat, és Kínát, amely immár Afrika elsőszámú gazdasági partnere. Csádban a diktátor nemrég úgy nyerte meg a választásokat, hogy a Wagner hadsereg szakértője irányította a kampányát.

Csádban és a térség más államaiban, elsősorban Nigerben sok az urán, melyet eddig francia cégek termeltek ki, de most megjelentek az oroszok és a kínaiak.

Mit keres a magyar misszió ilyen körülmények között Csádban? A fügefalevelet jelenti a kínai – orosz nyomulásra Afrikában. A tragikomikus az egészben az, hogy Orbán Viktor a NATO főtitkárnak azt magyarázta Budapesten, hogy Magyarország ki akar maradni mindenféle ukrajnai akcióból addig Afrikában az oroszokkal és a kínaiakkal működik együtt.

Ez nemcsak az Európai Uniónak és Biden elnöknek nem tetszik, de Donald Trumpnak sem.

Az ex elnök, aki visszakészül a Fehér Házba, megüzente Orbán Viktornak, hogy nem helyesli sem azt, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt fogadta Budapesten sem pedig azt, hogy Pekingben parolázott Putyin orosz elnökkel az Új Selyemút konferencián.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .