A migránsok lehetnek Európa új rabszolgái

0
794

Több mint százezer migráns érkezett az EU területére az első félévben, a 82 százalékuk Olaszországba. Az olasz kormány Brüsszelhez fordult.

Az olasz mezőgazdaságban megnövekedett a rabszolgaként foglalkoztatott migránsok száma. Ráadásul Szicíliában maga a maffia alkalmazza őket, így senki sem számíthat védelemre a munkaadóval szemben. Akik aztán gátlástalanul vissza is élnek a helyzettel. Olaszország 18 helyet ugrott előre a nemzetközi rabszolga listán, melyet a Verisk Maplecroft szervezet tesz közzé minden nyáron. 

A szervezet szakértője a londoni Guardian-nek elmondta: régebben távoli országok voltak a leginkább veszélyeztetve. Ma is Észak Korea és Dél Szudán osztozik az első helyen a munkavállalói jogokat semmibe vevő rabszolga listán. De a legnagyobb kockázati növekedést az EU mutatta az elmúlt évben! Az ok a folyamatos migráció Afrikából és a Közel Keletről.

Nemcsak Olaszország, de három másik uniós tagállam is érintett, mert jelentések készültek arról, hogy a migránsokat rabszolgaként dolgoztatják.

Románia 56 helyet ugrott előre

és bekerült a magas kockázati listába! Ciprus és Bulgária is érintett még. Mind a négy állam az EU határvidékén helyezkedik el: rengeteg olyan migráns érkezik, aki a nyomor elől menekül vagyis semmi esélye sincs arra, hogy elismerjék a menekült státuszát.

Hazamenni viszont nem akar és nem is tud hiszen minden erőforrását felemésztette az eljutás álmai földjére, Európába.

Ahol gyakran rabszolga sors várja. Törökország is 52 helyet ugrott előre a rabszolga listán, mert ide áramlik a szíriai polgárháború menekültjeinek jórésze. A Merkel – Erdogan paktum óta megszűnt a bevándorlás lehetősége az EU-ba. Törökországban igen szigorúan szabályozzák a munkavállalást a hazai munkaerő védelmében. Így sok migránsnak marad a rabszolga élet.

Van persze másfajta rabszolgaság is- írja a londoni Guardian, mely nemrég összeállítást közölt azokról az afrikai versenyzőkről, akik a gazdag államoknak nyerik az érmeket a londoni atlétikai világbajnokságon. Ők sincsenek irigylésre méltó helyzetben, de a migránsokhoz képest luxus körülményeket élveznek – már ameddig nyerik az érmeket. Ne higgyük, hogy csak Európa perifériáin fenyeget a rabszolgaság!- hívja fel a figyelmet a Guardian. 

Nem véletlen, hogy tavaly Nagy Britanniában törvényt fogadtak el a modern rabszolgaságról.

A munkaadók mindenütt kíméletlenül kihasználják azt, hogy a migráns teljesen kiszolgáltatott helyzetben van. A szicíliai maffia a földeken dolgoztatja őket szinte a semmiért, Törökországban a textil gyárakban robotolnak pusztán a túlélés reményében.

A migránsok Európa új rabszolgái lehetnek, ha az államok nem tesznek ez ellen valamit- hangsúlyozza a londoni Guardian, amely beszámolt arról, hogy a rabszolgaság kockázata a legjobban Európában nőtt az elmúlt évben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .