Miért szigorítják a csekkbefizetést?

0
476

A civil szervezetek pénzügyi támogatását ellenőrizheti a kormány a csekkfeladások szigorításával – derül ki a Hír TV összeállításából. Mint a FüHü is megírta: a jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalványoknál már 1 forinttól szükség lesz az okmányok bemutatására, a nem áru vagy szolgáltatás befizetése esetén pedig kötelező átadni a személyi igazolványt, amit le is másolhatnak. Ilyen csekken lehet támogatni az alapítványokat, civil szervezeteket.

 A Magyar Posta honlapján azt írja, hogy a személyi igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet kér majd a postai dolgozó január elseje után azoktól, akik készpénzben, 300 ezer forint felett szeretnének csekken befizetni áru vagy szolgáltatás ellenértékét.

A Hír TV-nek nyilatkozó, csekkgyártással foglalkozó cég vezetője, Zsibrita Tibor rámutatott, hogy a civil szervezetek számára befizetett támogatásokhoz lesz kötelező a személyit bemutatni. Egy jótékonysági célokra gyűjtő  alapítvány, egy támogatásokat gyűjtő plébánia – sorol példákat arra, amikor ne tudni, mi lesz a beszedett összeg  sorsa, arról az rendelkezik, aki begyűjtötte a pénzt.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szerint ugyan vannak előírások a pénzmosás és terrorizmus támogatása ellen, de a magyar szigorítás csak felesleges adminisztrációs terhet ró a postai dolgozókra. Sem a szervezett bűnözés, sem a terrorizmus területén a pénzátutalás nem postákon és bankokon keresztül történik, teljesen más módszereket alkalmaznak. Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a pénz ilyen jellegű forgalmazását a hatóságok tudják ellenőrizni – mondta Kis-Benedek József.

A pontos változásokról itt olvashat.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .