Változások jönnek a Postán

0
93

Január 1-től okmányok bemutatása nélkül lehet csekkeket befizetni, ha valaki bankkártyával fizet, de nem kellenek okmányok az adó-, illeték-, és bírságcsekkek befizetésénél, és akkor sem, ha 300 000 forintig készpénzzel fizetnek áruért, szolgáltatásért.

A Magyar Posta azt is közölte az MTI-vel, hogy be kell majd mutatni az okmányokat a készpénzes fizetéseknél, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

A közlemény szerint az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására 300 000 forintos összeghatárig. Ha viszont a csekken szereplő érték 300 000 és 2,5 millió forint közötti, és az ügyfél ezt készpénzben fizeti ki, akkor

a posta egyszerűsített átvilágítást végez,

az ügyfél azonosításával, adatai felvételével. Ha pedig a befizetett összeg meghaladja a 2,5 millió forintot – szintén készpénzes fizetésnél -, akkor normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell azzal, hogy okmányait a posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postán.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalványoknál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt, amelyek értelmében 300 000 forinttól 2,5 millió forintig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, akkor a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..