Megint vegyi fegyverrel támadtak a szíriai kormánycsapatok

0
2251

A rezsim katonái tartják ostrom alatt Kelet-Gútát. Az egyik légitámadás során klórgázt is használhattak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet azt közölte, hogy a támadást követően 14 embert, főleg gyerekeket vittek légzési problémákkal kórházba, és

egy hároméves gyerek meg is halt.

A tüneteik arra utaltak, hogy klórgáztámadás történt.

Az Aszad-rezsim azt állítja, hogy nem használ vegyi fegyvereket, de korábban több példa is volt erre, néhány éve épp Gútában támadtak szaringázzal.

Gázmérgezést szenvedett gyerekek a támadás után. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Az oroszok és az irániak által támogatott kormánycsapatok egy hete példátlan intenzitású légitámadásokat indítottak a főváros mellett található Kelet-Gúta ellen, ahol mintegy 400 ezer civil él.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton határozatot fogadott el, amelyben

30 napos tűzszünetet

követelt. Ennek ellenére a kormánycsapatok még ma is bombázták a felkelők uralta várost, a támadásban legalább tíz civil meghalt. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, valamint António Guterres ENSZ-főtitkár a tűzszünetre vonatkozó határozat haladéktalan betartását követelte.

A 2011 óta tartó háborúban hivatalos adatok szerint 340 ezren haltak meg. Mások szerint az áldozatok száma félmilliónál is több lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .