Meghalt Szepesi György

0
2160
MTI Fotó: Kollányi Péter

A legendás riporter, sportdiplomata 96 éves volt.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven. A focival az angyalföldi grundokon, gyerekként ismerkedett meg. 12 éves korától igazolt játékos volt alsóbb osztályokban, de hamar belátta, hogy nem olyan tehetséges, mint az akkor világhírű magyar focisták, így újságíró lett.

Első cikke 1942-ben, a Népszavában jelent meg. A világháború az ő családját is súlyosan érintette: őt munkaszolgálatra kötelezték, édesapja pedig a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg

A háború után nem sokkal, 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, az oldalvonal mellett állva közvetített focimeccseket. Ezek közül a leghíresebb

az 1953-as londoni 6-3,

amelyet milliók hallgattak Magyarországon, Szepesire pedig ráragadt az elismerő minősítés: ő az Aranycsapat 12. játékosa.

Szervezője volt a Magyar Rádió Körkapcsolás című műsorának, amely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, és 1963-tól 2009-ig közvetítették így a bajnoki meccseket. Ő honosította meg azt a sportközvetítési stílust, amelyben a riporter lelkesen, magas hőfokon együtt él a játékkal, a csapattal, a versenyzővel.

1948-tól kezdve 2012-ig minden olimpiáról tudósított,

49 magyar aranyat közvetíthetett. Emellett tizennégy foci vb-nek is a kommentátora volt (1954-től 2010-ig), és bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere. A 2005-ös Magyarország-Argentína barátságos meccsnek csaknem napra pontosan hatvan évvel azután lehetett a rádiós szakkommentátora, hogy az 1945-ös magyar-osztrákon bemutatkozott sportriporterként.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A sport mellett 1975 és 1978 között a rádió bonni tudósítója volt, 1981-től 1992-es nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályának vezetőjeként dolgozott.

1979 és 1986 között volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke,

elnöksége idején szerepelt utoljára a magyar válogatott világbajnokságon, a balsikerű 1986-os mexikói tornán. 1982-ben beválasztották a FIFA végrehajtó bizottságába, és tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak is.

Számos díjat kapott: első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak, 2007 januárjában Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától, amely 1993 óta az oktatás, a kultúra és a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségeket tünteti ki.

2004-ben Prima Primissima-díjjal tüntették ki,

ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. Megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend Ezüst Fokozatát, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is. 1995-ben Budapest XIII. kerülete, majd 2005-ben a főváros is díszpolgárává avatta. 2012-ben FIFA-érdemrendet kapott. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média különdíját vehette át. 2016-ban az MLSZ Életműdíját kapta meg.

A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

Szepesi György halálának hírét a családja a Nemzeti Sporttal közölte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .