Meghalt Juliette Greco

0
2099
Archyde

Jean-Paul Sartre múzsája és Miles Davis szeretője volt a 93 éves korában elhunyt énekesnő, aki a második világháború után az újrakezdés szimbólumává vált Párizsban.

Édesanyja ellenálló volt, akit ezért a nácik Ravensbrückbe vitték idősebb lányával együtt. A fiatalabb, Juliette csak azért úszta meg, mert fiatalkorú volt.

A fiatal énekesnő és színésznő a felszabadulás után belevetette magát a párizsi éjszakába. Ott ismerkedett meg Jean-Paul Sartre-ral, aki az egzisztencialista értelmiség vezéralakja volt. Az író – filozófus élettársa, Simone de Beauvoir a nyílt házasság híve volt. Így senki sem csodálkozott, hogy a fiatal Juliette Greco egyszerre ápol kapcsolatot Jean-Paul Sartre-ral és Miles Davis-szel. Orson Welles is szerepelt a listán …

“Mindenek felett szeretni kell a dalt!”

Ezt vallotta Juliette Greco, aki istenhátamögötti helyeken is szívesen énekelt. Valamiféle túlfűtöttség és szakmai alázat jellemezte egyszerre. Ő maga így beszélt erről:

“ha elmegyek énekelni egy külvárosi helyre, ahol alig van érdeklődő , akkor is boldog vagyok! Abban bízom, hogy egy fiatalember azt mondja majd a koncert végén, hogy Greco, ez jó volt!”

Az énekesnő örökké lámpalázas volt

Kezdetben csak válogatott közönség előtt énekelt. Olyan emberek voltak a meghívottak, akik az akkori Párizs értelmiségi elitjéhez tartoztak: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus, Marlon Brando stb. A magyar származású Kozma írta leghíresebb dalait: a Les feuilles mortes nemcsak Franciaországot hódította meg hanem Brazíliát is, ahol Juliette Greco három hónapon keresztül turnézott 1951-ben. 1952-ben debütált New Yorkban a Waldorf Astoriaban: April in Paris című koncertjével.

A filmszínésznő

1949-ben kapta meg az első film szerepet Jean Cocteau Orfeusz című filmjében. Darryl Zanuck a nagy hollywoodi producer beleszeretett és elárasztotta film szerepekkel. Amelyek nem illettek Juliette Greco egyéniségéhez. Így aztán bekövetkezett az elkerülhetetlen szakítás.

Belfegor – a közönség siker

1965-ben kezdődött meg az a televíziós krimi sorozat, amely népszerűvé tette Juliette Grecot. A titokzatos főszereplő személye hónapokon át foglalkoztatta a francia közvéleményt és később a magyart is. A sikert követően Juliette Greco  feleségül ment a nemrég elhunyt Michel Piccolihoz, és újra kezdte sanzon énekesnői karrierjét. A legnagyobb költők verseit énekelte el: Aragon, Eluard, Desnos és a többi francia költő rajta keresztül jutott el a publikumhoz. 2015-ben tartotta meg búcsú koncert sorozatát ezzel az egyszerű címmel: Merci…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .