Meghalt a hágai elítélt

0
1472

Meghalt a kórházban Slobodan Praljak a Hágai Törvényszék ítélethirdetése közben – tudatta az N1 televízió, a CNN balkáni részlege. Praljak a szerdai ítélethirdetéskor megivott valamit egy pohárból, és közölte, hogy megmérgezte magát.

Emiatt az ítélethirdetés félbeszakadt.

Bővebben az ítélethirdetésről itt írtunk.

Fokozottabb hisztéria kísérte horvát részről a szerdai hágai ítélethirdetést, mint egy héttel korábban Mladić perének befejezését. Mostarban kedden este imagyülekezetet tartottak, ahol a vádlottak felmentéséért könyörögtek és gyújtottak gyertyát. Ezt többek között a boszniai ferences rendiek is elítélték, akik szerint a vallást politikai célokra használják fel, szerintük az áldozatokért kellene imádkozni, nem pedig azokért, akik háborús bűnöket követtek el.

Az imagyülekezetet a Horvát Remény Szíve Egyesület és számos honvédő horvát szervezet szervezte, azon néhány tucat polgár vett részt, akik gyertyát gyújtottak a vádlottakért.

Mint azóta kiderült, hiába imádkoztak, ugyanis a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa megerősítette az elsőfokú ítéletet, ez pedig azt jelenti, hogy Horvátország részese volt a boszniai háborúnak, a független horvát állam néhai elnöke Franjo Tuđman pedig Herceg-Bosznia vezetőivel együtt szervezett bűnügyi társulás részese volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .